Нега и здравје
СЕКОЈ ДЕН ЈАДЕТЕ МЛАДО ЛУКЧЕ! Ќе бидете изненадени од резултатите!
Помага за спречување на одредени заболувања...
Младиот лук е многу здрав па поради тоа лекарите го препорачуваат и како лек за одредени болести.
Треба да се консумира во ограничена мера ако имате чувствителен стомак, ако страдате од гастритис или имате киселина.
Содржи витамини А, Ц, К, како и витамини од групата Б, минерали, фолна киселина, железо, диетални влакна и хранливи материи.
Благодарение на својот уникатен состав, го намалува воспалението во телото и го зајакнува имунитетот.
Богат е со сулфур кој го намалува ризикот од настанување на коронарни срцеви заболувања.
Витаминот Ц придонесува за намалување на холестеролот и крвниот притисок додека пак алил сулфидот значително го намалува ризикот од појава на тум.ор или карц.ином, а особено е силна заштита против ра.кот на дебелото црево.
– Покрај тоа што содржи витамини и минерали, на пример, витамин Ц, витамини од групата Б, влакна, содржи и флавоноиди, кои делуваат како антиоксиданси, намалувајќи ги воспалителните процеси во организмот. Најчесто влијаат на кардиоваскуларните процеси, дијабетесот и онколошките заболувања.
Помага да се намали внесот на сол во организмот. Без разлика на се, младиот кромид не треба да се користи како лек кој се консумира само кога човек е болен. Треба да се јаде редовно за да има превентивно дејство во борбата против болестите.
За младиот лук да остане свеж и да не ги изгуби благотворните својства, потребно е да се чува во фрижидер и да се одвојат стебленцата на кромидот едно од друго, советуваат нутриционистите.