БебеНега и здравје

Што се случува со бактериите ако ја перете облеката на 30 и 40 степени?

Според истражувачите, облеката што се пере на ниски температури може да пренесе бактерии како што е Ешерихија коли...

Микробиолозите советуваат облеката да се пере на најмалку 60 ° C, што особено важи за детската облека бидејќи децата се почувствителни и нивниот имунитет не е целосно развиен.

фото илустрација

Иако перењето облека на пониски температури може да изгледа како добра идеја, но и попријатна за животната средина, некои истражувања ја побиле идејата и велат дека алиштата сепак треба да се перат на малку повисоки температури.

фото илустрација

Според истражувачите, облеката што се пере на ниски температури може да пренесе бактерии како што е Ешерихија коли, која живее на нашата кожа и во телото, на температура од 37 ° С. Ова значи дека ниската температура од 30 ° C нема да ги убие бактериите.

фото илустрација

Од таа причина, микробиолозите советуваат облеката да се пере на најмалку 60 ° C, што е особено важно за детската облека бидејќи децата се почувствителни.

фото илустрација

И за да бидете сигурни дека ќе се ослободите од сите бактерии со перење, експертите ве советуваат повремено да го „ја пуштите машината да пере сосема празна “.Нека барабанот биде празен, а машината вклучете ја највисоката температура, на 90 ° C степени, за да се ослободите од сите бактерии.

И иако перењето облека е една од оние секојдневни работи што ги правиме, сепак треба да се има предвид дека понекогаш може да биде опасно за детето.

Фото Илустрација

Дали знаевте дека никогаш не треба да користите омекнувач при перење на облеката на вашето бебе?

Експертот за перење Дејан Димитров објасни зошто, а причината може да ве изненади.
Имено, „омекнувачот на ткаенини понекогаш може да ја иритира чувствителната кожа на бебето, но што е уште поважно, драматично може да ја намали отпорноста на бебешката кожа“, рече тој.

Фото Илустрација

Омекнувачите содржат емулгатори и алкохол етоксилати, кои се запаливи. Облеката за деца обично се третира со хемикалии што горат од безбедносни причини, што значи дека употребата на омекнувачи може да ја намали нивната ефикасност. Димитров затоа ги советува родителите да избегнуваат употреба на омекнувачи при перење алишта за бебиња и деца, особено кога станува збор за материјали како што се ткаенини, кадифе или облека што се означени како лесно запаливи, јавува Daily Star.

Фото Илустрација

Ако сакате да ја одржите облеката мека, постојат одредени чекори што ќе ја заменат употребата на омекнувач. За почеток, најдобро е да користите програма за перење нежна облека бидејќи тогаш центрифугата е многу помала и нема целосно да ја исуши облеката, што значи дека облеката нема да стане груба. Исто така, перете ја облеката на ниска температура со благ не-биолошки детергент.Сушете ја облеката природно и избегнувајте користење фен за сушење.

Фото Илустрација

Со проверка на етикетата на облеката, можете да одредите дали е третирана со хемикалии што. Ако е така, никогаш не ја перете на температури над 50 степени. Експертите предупредуваат дека во прилог на сето ова не треба да користиме ниту средства за белеење на облека бидејќи тоа исто така ќе предизвика распаѓање на хемикалии.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close