MAMA

Шоkантно откритие за тоа колку коронавирусот може да преживее на кожата: Не е ни чудо како толку брзо се ШИРИ!

Вирусот корона може да преживее на човечка кожа до девет часа, покажа најновото лабораториско истражување

Преживува подолго од грипот, но примената на две мерки може да биде корисна.Вирусот корона може да преживее на човечка кожа до девет часа, покажа најновото лабораториско истражување.

Преживувањето на Ковид 19 на човечка кожа е четири и пол пати супериорен во однос на вирусот на грип, кој трае помалку од два часа.

– Развивме модел кој овозможува безбедна репродукција на клинички студии за примена на патогени на човечка кожа, и кој откри колку е стабилен вирусот Ковид 19 – велат авторите.

Научниците од Универзитетот во Кјото во Јапонија добија форензички примероци на човечка кожа за да избегнат инфицирање на здрави доброволци. Тогаш клетките на кожата беа измешани со примероци на коронавирус и вирус на грип А, кој исто така се шири со капки и човечки контакт.Резултатите покажаа дека  грипот живее на кожата 1,8 часа, а вирусот корона дури девет часа.

Кога се меша со слуз од примероците на горните дишни патишта, вирусот корона преживува околу 11 часа во споредба со 1,69 часа за вирусот на инфлуенца.

Двата вируси беа целосно деактивирани во рок од 15 секунди со средство за дезинфекција на рацете кое содржи 80 проценти алкохол.Во моментов, центрите за контрола и превенција на болести препорачуваат употреба на 60 до 95 проценти средства за дезинфекција на рацете врз основа на алкохол или темелно миење раце со топла вода. и сапун најмалку 20 секунди.

Студиите покажаа дека пренесувањето на Ковид-19 се одвива главно преку воздух и капки.

Авторите заклучуваат дека добиените резултати ја поддржуваат хипотезата дека правилната хигиена на рацете е исто така важна за спречување на ширење на инфекција со коронавирус.

Доколку сте прележале коронавируси и од него успешно сте се опоравиле, поради ослабениот имунитет, голема е веројатноста дека пред другите ќе закачите сезонски грпи или други инфекции. Лекарите ги предупредуваат пациентите со послаб имунитет, посебно оние заразени од корона, дека може да им се случи тешка клиничка слика, и затоа препораката до нив е да се вакцинираат против грип, за да избегнат потешки последици.

Српскиот епидемиолог Предраг Кон истакнува дека вакцините против грип, кои неодамна пристигнаа во Србија се наменети за постари од 3 години и дека препораката е, ризичниот дел од населението да се вакцинира.

– Имаме ситуација ковид да ги намалува лимфоцитите и организмот кој претрпел коронавирус се чувствителни и на грип и останати инфекции, но јасно е дека е тоа ризик и постои сериозна препорака од СЗО дека не треба да се шегуваме со коронавирусот, предупредува Кон.

Д-р Љиљана Тимотијевиќ, дирекот на Градскиот завод за белодробни болести во Белград, вели дека граѓаните треба да се вакцинираат зошто во случај да дојде до инфекција со вирусот на грип, нивната клиничка слика може да биде поблага ако не се вакцинирале.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close