Дом и семејство

ЦЕЛИ 13 ГОДИНИ ТРАГА ПО СВОИТЕ БИОЛОШКИ РОДИТЕЛИ: Маја била оставена во картонска кутија кога имала само 10 дена- “Сакам да знам која сум”!

Била посвоена, а тоа го дознала пред неколку години...

Никогаш не судам. Не барам ништо од никого освен одговори на прашања. Само сакам да знам кој сум. Дали имам и брат, сестра или можеби и двете, рече неодамна Маја Томиќ Милосављевиќ, која родителите ја оставија како бебе во картонска кутија пред градинката.

фото Facebook

Таа за Вечерњи лист претходно оваа година изјави дека сè уште ги бара биолошките родители.

Уште во 2013 година Маја за 24 сата.хр ја раскажа својата шокантна приказна. Имено, во раните утрински часови на 17 август 1982 година, во дворот на градинката „Бошко Буха“ во центарот на Сараево, вниманието на една жена го привлече плачот на дете. Погледна наоколу и го виде бебето во картонската кутија како мрда со рацете како да повикува некој да и пријде и да ја земе.

фото Facebook

Прегледот утврдил дека таа е целосно здрава девојка и дека веројатно има само десет дена. Таа беше сместена во Детскиот дом „Љубица Ивезиќ“, а датумот на раѓање го регистрираа на 7 август 1982 година. Во домот беше помалку од една година, а на 5 јули 1983 година ја посвоија Софија и Милош , двојка од Сараево која не можела да има свои деца. Таа го доби нивното презиме Томиќ, и името Маја.

фото Facebook

Полицијата спроведе истрага за да се утврди идентитетот на родителите кои ја оставиле Маја во картонска кутија, но не се добиени информации. Документите на Центарот за социјална заштита на општина Центар во Сараево не содржат никакви информации за родителите на Маја. Софија пooчина во 1989 година.

Настаните од вooјната ги притиснаа Милош и Маја и тие се преселија во Белград. Таа таму заврши училиште, се омажи и денес го има сопругот Милан и синот Игор. Кога стапила во брак, таа го зела и презимето на нејзиниот сопруг, па нејзиното презиме е Томиќ Милосављевиќ.

Милош претрпе неколку мозочни удари и поoчина во 2008 година.

foto 24 sata.hr

Тоа беше голема загуба за неговата Маја.

Три дена по cмpтта на Милош, Маја најде решение од Центарот за социјална помош и дури тогаш откри дека овие добри луѓе всушност не биле нејзини биолошки родители.

Тоа беше големо изненадување за неа. И тогаш се случи нешто чудно во неа – дотогаш ги сакаше неизмерно, но од тој момент ги сакаше уште повеќе.

Подоцна дознала од братучедите на Милош дека тој и Софија знаеле нешто за нејзините биолошки родители. Милош од некои извори дознал дека мајката на Маја била ќерка на висок босански политичар, па сето тоа било прикриено.

foto facebook

Со смртта на Софија и Милош, големата тајна непозната за Маја отиде под земја.

Но, покрај толку многу непознати работи од детството на Маја, постои и една трага што може да ја доведе до информации за нејзините биолошки родители.

фото Facebook

Од раѓање таа има голем младеж на вратот и долната вилица на левата страна. Бидејќи беше десет дена со биолошкото семејство, сите со неа знаеја за овој младеж. Маја се надева дека поради тоа, некој сè уште може да знае кои се нејзините биолошки родители.

Маја смета дека можеби и било подобро со Софија и Милош отколку да би останала во сопственото семејство. Честопати вели дека можеби е подобро што родителите ја напуштиле и затоа што имала прекрасно детство.

фото Facebook

Покрај Милош таа се чувствуваше како најсреќното дете на светот и вели дека не може да опише колку тој бил добар и грижлив татко. Сепак, во надеж дека ќе добие одговори на прашањата што ја мачат во нејзиниот роден град, Маја веќе неколку пати одела во Сараево.

Тропна на многу врати.

За нејзината приказна е снимена емисија. Маја била контактирана преку социјалните мрежи од многу луѓе, некои за да дадат поддршка, други со неморални понуди, некои тврдат дека имаат информации, но многу брзо ќе престанат да одговараат.

Ја изгуби целосно довербата во институциите.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close