Кафе муабет

Фолерката немаше ни за леб и се капеше во пластично корито, а сега има џакузи на секој кат

Сепак, иако денес има мал сопствен рај и може себе си да си ги исполни сите желби, но од секогаш не било така...

Фолк пејачката Сека Алексиќ денес има успешна кариера и преубава вила во Стара Пазова во која ужива во раскош заедно со своето семејство.

ФОТО: Инстаграм/ Сека Алексиќ
ФОТО: Инстаграм/ Сека Алексиќ
ФОТО: Инстаграм/ Сека Алексиќ

Сепак, иако денес има мал сопствен рај и може себе си да си ги исполни сите желби, но од секогаш не било така.

фото архива

Сека некогаш многу тешко живеела и за тоа често зборувала во јавноста, раскажувајќи дека не се срами од своето минато која само ја зајакнало како личност и научила како е да се бори низ животот.

Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
ФОТО: Инстаграм/ Сека Алексиќ
ФОТО: Инстаграм/ Сека Алексиќ

Taa започнала буквално од нула. Пејачката уште како мала избега со своите родители и брат од Босна и Херцеговина, поточно Зворник, за време на војната и се пресели во близина на Шабац. Бидејќи просторијата каде што беа сместени немаше доволно кревети, таа спиеше првиот месец во училиштето што почна да го посетува, а од целото семејство работеше само мајката. Нејзиниот татко бил алкохоличар и трошел се што имале. Имаа среќа да се преселат во Србија во текот на летото, бидејќи нивната мајка беше принудена да ги капе надвор, во пластично корито иако веќе беа големи деца.

ФОТО: Инстаграм/ Сека Алексиќ
Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
ФОТО: Инстаграм/ Сека Алексиќ

– Воениот виор носеше се пред себе. Го напуштивме градот, оставивме се. Заминаа спомените, и оние пипливите работи кои немаа материјална вредност, но за нас потсетуваат на детство кои за нас вредат најмногу на свет, сеќавањето на растењето, на убавите безгрижни денови.

Слушав како возрасните зборуваат за луѓе кои ги познавав, за родителите на моите другарчиња кои ги загубиле своите животи. Мојата куќа, мојот двор ги заменивме за трошна соба, наше принудно живеалиште, напишала таа тешкиот период од својот живот.

ФОТО: Инстаграм/ Сека Алексиќ
ФОТО: Инстаграм/ Сека Алексиќ

-Немав пари за ужинка, носев од дома. Не одев на екскурзија, ниту правев како некои деца да земам жилет да ги кинам патиките за да добијам нови кои тогаш биле во тренд.

-Јас имав само една слика. Црно-бела која на неа мајка ми ме држи во прегратка. Мојата мајка работеше две работи. Се мачеше и се трудеше да не бидеме гладни, на нас некако да ни ја ублажи болката. Ја криеше својата грижа, го криеше заморот, никогаш не се пожали, пишала Сека.

Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ

– Покрај се лошо што ни донесе животот не покажав омраза и гнев… Не учеа нас дека треба да се цени работата. Продолжи да се бори, не падна, иако бевме без ништо.
Навечер кога ќе легнев јас сонуав будна, мечтаев како имам своја куќа, и во дворот куче кое лае.

Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
ФОТО: Инстаграм/ Сека Алексиќ

-Мечтаев како мојата мајка има време да испие кафе со пријателките, како се смее и ужива.
Мечтааев дека реалноста во која живеев еден ден ќе биде само лош сон. Така сакав, толку силно сакав што тоа и се случи, помина, знаев дека ќе помине, знаев дека ќе промине ако не се откажам од она што го сакам, дека треба да се борам.

Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ

Знаете, животот е таков, како мирно море, а потоа голем бран руши се во еден момент, а пред вас е времето повторно се да изградите, раскажала емотивно Сека.

Сека започна да настапува во локалните таверни и пабови, кога имаше 14 -години.

Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ
Фото: Инстаграм/ Сека Алексиќ

Тогаш почна да заработува добро, и со текот на годините заработи големо богатство, а сега може да им дозволи на своите деца се што ќе посакаат.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close