Брак

“Уште на венчавката знаеме кои парови ќе се разведат”: Матичарите точно знаат кои бракови се осудени на пропаст!

На прашањето колку време им дадоа на паровите кои изгледаа дека не се еден за друг тие одговорија - од неколку месеци до две или три години. Ова не беа класични облози, „туку чисто хоби да видиме колку сме ги запознале луѓето до сега, да ја направиме нашата работа поинтересна“.

Исповедта на матичарите од Србија, кои ги споделија сите детали за својата работа, го остави целиот регион без зборови.

фото илустрација

Така, тие воведоа едноставно правило за „обложување“, што во суштина не беше така, бидејќи „победникот“ имаше само чест да биде задоволен од подобрата проценка.

фото илустрација

“По неколку години работа, почнавме да размислуваме – кои се луѓето што стапуваат во брак. Кој од каде, е, од која средина, кои се нивните културни корени, семејства, интереси, социјален статус, …”, откриваат двајца матичари од Србија за српски Курир. Едниот се пензионираше, другиот е сеуште вработен и со децении работеа заедно во една од централните белградски општини, „набљудуваа“ се и станаа експерти во проценката на иднината на браковите во кои тие беа важни актери.

фото илустрација

“И кога почнавме да добиваме пресуди за развод, сфативме дека повеќето од нив дури и не знаат како изгледа животот заедно. Имаат убави неколку часа денес, но што ќе прават утре кога ќе се разбудат? Кој ќе оди на шопинг, кој ќе раскрене низ станот, ќе подготви ручек, ќе фрли ѓубре, ќе стави бензин во автомобилот, ќе ги плати сметките во пошта … Ретко кој размислува за тоа пред брак “, велат тие.

фото илустрација

Во празната колона во која се внесени податоците на младенците, тие го напишаа времето за кое мислат дека ќе се разведат со графитно моливче. Ако подоцна добиеа известување за развод од судот, можеа да видат  кој е подобар прогнозер, ќе го избришеа записот со гума и ќе ги внесеа официјалните податоци со пенкало. Се разбира, тие не го правеле тоа за сите парови кои се венчале туку за оние кои веднаш ги оценуваат како „ризични“. И има многу од нив.

фото илустрација

На прашањето колку време им дадоа на паровите кои изгледаа дека не се еден за друг тие одговорија – од неколку месеци до две или три години. Ова не беа класични облози, „туку чисто хоби да видиме колку сме ги запознале луѓето до сега, да ја направиме нашата работа поинтересна“.

фото илустрација

Според нив, постојат многу заблуди за браковите во Србија. Оставајќи ги настрана случаите кога кавгите меѓу двојките се присутни кога се договараат за датумот на венчавката и други околности, што јасно укажува на тоа што ќе следи, како што е тешко да се надминат пречките, тие наведуваат големи културни и образовни разлики, средината во која тие пораснале, работата, социјалниот статус на семејството и пријателите, материјални разлики …

фото илустрација

„Ако од една страна се работи за типично граѓанско семејство, а од друга страна за семејство кое  штотуку пристигнато во градот, тоа се два света што тешко ќе се помират бидејќи нивните семејни традиции и вредности се сосема различни. Како ќе се разберат маж кој штотуку пристигна во Белград од мал ридски град и девојка што порасна во Војводина? Не велам дека не може да успее, но потребно е многу повеќе напор.  Тоа воопшто не е лесно, практиката покажа дека во многу случаи не може да се надмине “.

фото илустрација

“Да земеме пример кога и двајцата имаат високо ниво на образование, дека се еднакви. Покрај семејствата од двете страни, постои и околината на двајцата сопружници. Додека се забавуваа, се запознаа а се дружеа со стари пријатели, со колеги од работа.

ФОТО: PROFIMEDIA

Идеално е кога партнерите се од иста интелектуална средина, но тоа е ретко во пракса. Ако, на пример, нејзиното општество е од повисоко образование, таа е од интелектуално семејство , а тој не, без разлика дали го прошетал светот, нема навика да оди во кино или театар, на концерти, а нејзиното друштво е сосема поинакво, односно зборуваат за патувања, искуства од светот, впечатоци од настапи …

ФОТО: PROFIMEDIA

За што тој зборува? Овие се за Париз, Венеција или Њујорк, а тој за својата татковина. Тој главно молчи во таква средина и со текот на времето почнува да го избегнува општеството на кое не припаѓа. Повторно, тој е главната „фаца“ во неговата средина и ќе се обиде да ја привлече жената што е можно повеќе во таа приказна каде се чувствува важен. Се разбира, постојат проблеми кои често завршуваат со разделба. Бракот ретко успева кога докторка ќе се омажи со возач “.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close