MAMA

Сите мислат дека се најбезбедни, но овие маски воопшто не се ефикасни и не штитат од корона

Овој вид маска воопшто не е ефикасен

Овој вид маска воопшто не е ефикасен

Во одредени делови на Америка започна да се применува забрана за употреба на заштитни маски кои имаат вентили.

Иако овие еднонасочни вентили се дизајнирани да обезбедат поголема удобност со тоа што ќе овозможат воздухот да излезе од маската кога корисниците издишуваат, оваа одлика всушност овозможува вирусот да се шири, пренесува USA Today.

– Полесно е да се дише преку вентилот затоа што ослободува топлина и влага – вели Каи Сингатртл, лекар кој работи во превенција и контрола на инфекции во познатата клиника Мајо.

Но, покрај фактот дека луѓето можат да издишат топлина и влага преку оваа маска, Сингбартл рече дека откриваат и вирусни капки и честички по препорака на Центрите за контрола и превенција на болести, што се спротивставува на употребата на овие модели на заштита.

Во суштина, ако некое лице носи маска кивави или кашлица, заразни капки би можеле да поминат низ еднонасочен вентил, веројатно ставајќи некој да се изложи на ризик од заразување со болест Ковид-19 или некој друг респираторен вирус. Тие сепак можат да бидат корисни ако се носат со хируршка маска или друга крпа што ги покрива.

Научници од Универзитетот Флорида Атлантик ја проучуваа ефикасноста на домашните маски во борбата со вирусот корона.

Тие открија дека доколку лицето не е покриено со маски, капките патуваат до 3.5 метри во 5 секунди.

Памучната шиена маска во повеќе слоеви, најмногу го намалува, според симулацијата што ја направија научниците, ширењето на капките вирус, иако на врвот од маската дојде до протекување измеѓу носот и материјалот.

Кога на куклата и е ставена оваа маска, капките од лицето патувале само 2.5 сантиметри. Маската која е добро поставена за носот исто така добро функционира, така што капките во овој случај патуваат околу 20 сантиметри од лицето.

Но еднослојната маска (направена од еластичен материјал од каков се прават и маиците) како и превиткано марамче се помалку ефикасни, вели истражувањето.

Капките поминуваат низ материјалот од маската и го покриваат марамчето.

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close