Дом и семејство

Се роди во рацете на својата баба: Најубавото искуство на бабица која ја породи својата ќерка!

Бабицата верува во јачината на женското тело, бабицата верува во симбиозата на мајката и детето...

Бабицата Бисерка Маток Главаш, која родила повеќе од 6.000 деца, стана горда и среќна баба пред четири месеци.

фото илустрација

Таа ја породи и нејзината внука, а напиша и трогателен текст за ова незаборавно, убаво искуство, но и за вредноста на семејството и работата што ја сакате.

Јас сум бабица. Бабица, велат наротски. Таа што со знаење, љубов и нежност, помага да се донесе нов живот во светот. Бабицата верува во јачината на женското тело, бабицата верува во симбиозата на мајката и детето.

фото илустрација

Носејќи го ова мало суштество под срцето девет месеци, слушајќи ги движењата во стомакот, замислувајќи го моментот на првиот состанок … сето ова е почеток на безусловна љубов и нераскинлива врска помеѓу мајката и детето, а бабицата има привилегија да биде дел од таа бајка.

Да се ​​биде бабица значи да се споделува радоста за раѓањето нов живот и да се слави силата на женското тело. Јас сум бабица повеќе од триесет години и секој нов плач и прв здив на дете ме исполнува со енергија повторно и повторно и ме потсетува секој ден зошто сум бабица.

фото илустрација

Јас сум мајка. Мамо, толку едноставна, и толку величествена и посебна. Мамо, мамо, мамо. Две момчиња и една девојка ме почестија со таа титула. Толку многу љубов, солзи, прегратки, гордост и неопислива среќа е резервирана за мама. Тие растат пребрзо и во еден момент сфаќате дека не знаете кога станале возрасни.

фото илустрација

Нина е бремена, тоа беше реченица која ми ја кажа ќерка ми, што предизвика бура од емоции кај мене. Колку време е бремена? Па таа е девојче. Најдобрата пријателка на ќерка ми. Вчера тие беа пред вратата на училиштето каде што се запишаа заедно во прво одделение и го бараа своето име на списокот запишани. А сепак, веќе некое време им кажував на моите деца дека ќе дојде време да бидам баба. Тие не се девојчиња, тие се возрасни, пораснаа незабележливо.

Foto The Sun/ ilustracija

Нина не е прва од генерацијата која е бремена, но таа е најблиску до мојата ќерка и претпоставувам дека затоа се плашам особено и се радувам на породувањето. После секој преглед, ќерка ми ме прашуваше дали е се во ред со Нина. Сè беше во ред и Нина роди прекрасно момче. Јас бев бабица на Нина.
И цело време постојано размислувам за тоа колку би била среќна ако мојата ќерка беше бремена. И да, таа дојде дома и ми даде плик и ми рече:

фото илустрација

Отвори, погледни, дали знаеш што е тоа? Тоа беше ултразвук од бременоста.

Бремена, Мојата ќерка е бремена. Јас ќе бидам баба. Среќа, радост, неверување се менуваат со грижата дали сè ќе биде добро.

фото илустрација

Таа е силна, го знам тоа, но се плашам дали ќе знам како да ја подготвам за најголемата и најважната задача. Јас сум бабица. Јас сум мајка. Јас ќе бидам баба. Може ли да бидам во сите улоги одеднаш? Дали јас како мајка треба да бидам лишена од волшебниот момент на првиот допир помеѓу бабица и новороденче? Затоа што тоа новороденче ќе биде мој внук.

фото илустрација

Доброто образование и подготовка за сè што ја чека жената во просторијата за породување е работа на бабицата. И јас сум бабица на ќерка ми секој ден. Зборуваме многу, таа прашува и е заинтересирана. Постојано и велам дека секоја здрава жена може да го роди своето дете со силата на сопственото тело.
Последен ден е во 2019 година, јас сум на работа, во просторијата за породување, еден колега ми рече дека ми ѕвони мобилниот телефон.

Нека ѕвони, одговарам, ништо важно, освен ако не ми се јави ќерка ми.

Foto: Dreamstime/илустрација

Но, тоа беше таа. Ја повикувам, ми рече дека и пукнал водењакот. И така, внука ми одлучи. Баба е на смена и ќе биде бабица. И јас бев бабица, мајка и станав баба.

Неописливата енергија, комуникација, поврзаност, заедничкото исчекување на таа мала љубовна топка што ни доаѓа, ме доведоа до најголемиот подарок во мојата кариера. Ани е родена во прегратките на нејзината баба. Нераскинлива врска на женска сила, женско заедништво, магичен почеток на безусловна љубов.

фото илустрација

Јас сум бабица, јас сум мајка. Јас сум баба.

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close