MAMA

Секоја девојка потсвесно постапува како мајка си: Жените кои вака се однесуваат им го уништуваат животот на своите ЌЕРКИ!

Ви претставуваме 6 типа на дисфункционални мајки, идентификувани од психологот Светлана Садовникова

Кога ќерката ќе порасне, таа потсвесно ќе се стреми да создаде имиџ на мајката. Како ќе бидат мајката и сопругата, како ќе се однесуваат кон животот, зависи од нејзината мајка.

Главната жена во животот на нејзината ќерка е нејзината мајка. Потсвеста кај децата секогаш се стреми кон имиџот на мајката, сите основи на животот се асимилираат преку мајчината перцепција: односот кон себе, спротивниот пол, нечија кариера.

Некои имаа среќа во животот, па затоа ја наследија женственоста, самодовербата и оптимизмот од својата мајка, додека други немаа среќа и нивните животи беа полни со вознемиреност и несигурност, песимизам и грубост.

Тие жени имале нефункционални мајки.

Ви претставуваме 6 типа на дисфункционални мајки, идентификувани од психологот Светлана Садовникова:

Мајка кокошка

Таквата жена целосно им се посветува на децата, постојано надгледувајќи ги. Таа е вознемирена и немирна, се обидува да ги предвиди желбите на децата и ги опкружува со прекумерна заштита и внимание.

Мајката сака добро, но ги заморува сите околу неа. Девојче од оваа мајка пораснува во инфантилна, каприциозна и неодговорна жена. Нејзината мајка е нервозна, но не може да живее без неа. Таа е несреќна, зависна и незадоволна од себе.

Мајка принцеза

Ова е студена, арогантна жена. Принцезите се жедни за обожување, за заљубени во себе и љубоморни дури и на своите деца. Како по правило, децата растат сами, без љубов.

Девојчињата растат во студени жени неспособни да се грижат и чувствуваат другите. Тие често избираат пат во кариерата, но поради прекумерна гордост, не постигнуваат успех.

Мајка вечно дете

Ова е инфантилна жена која никогаш не станала зрела личност. Тој се чувствува млад и покажува незадоволство, каприциозност, прекумерна емоционалност. Таа е лута на децата за непослушност, на сопругот за невнимание и прекумерни барања.

Таа не е подготвена да преземе одговорност и не дозволува кршење на нејзините правила. Девојките од такви семејства растат не знаејќи што сакаат од животот. Тие бараат идеали за себе, чекаат да се манифестираат туѓите активности, доживувајќи потешкотии во врските. Тие веруваат дека нема да имаат среќа во животот.

Мајка наредник

Тешка жена која само го смета своето мислење за вистинито. Воспитувањето на децата се одвиваше преку забрани и казни. Обично, нема машко воспитување во такво семејство. Во исто време, мајката постојано зборува негативно за мажите, одвлекувајќи ја својата ќерка од спротивниот пол.

Девојчињата со мајката наредник растат во песимистички и несигурни, нечувствителни и тешки жени. Таквата девојка нема во главата сценарио за успешен и хармоничен семеен живот. Тој на бракот гледа како на начин да замине.

Мајка кукавица

Нејзината бременост се случува случајно, а мајката потсвесно смета дека детето е виновно за нејзините проблеми. Како по правило, детето расте со баба, бидејќи мајката има поинаков став кон децата или успешна кариера.

Девојчињата растат со недостаток на мајчинска љубов, што влијае на односите со спротивниот пол. Таа не е сигурна во себе затоа што има тенденција да се обвинува себеси што не ја сака нејзината мајка.

Зафатена мајка

Оваа жена е целосно контрадикторна: го гушка и бакнува своето најмило дете еден час, а еден час подоцна му вика и го казнува за неважни ситници. Таа е активна, но неконзистентна. Таа се однесува интуитивно, потпирајќи се на своето искуство за воспитување.

Девојчињата растат неурамнотежени, честопати со ментални проблеми, без принципи и јасни животни цели. Девојките не се во можност да градат хармонични односи во иднина и постојано очекуваат проблеми од светот.Дали препознавте жена од вашето опкружување во овие 6 типа на нефункционални мајки? Можеби мајка ти? Или вие самите? Споделете со нас во коментарите!

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close