MAMA

Рецепт на Ајнштајн за среќа: Поставете си го ова прашање секое утро, ако одговорот е ДА, вие сте на вистинскиот пат!

Кое е првото нешто што ќе ви падне на ум кога ќе се разбудите?

Формулата за среќен живот е многу едноставна Алберт Ајнштајн го нарече ова најважниот избор во животот на една личност.

Кое е првото нешто што ќе ви падне на ум кога ќе се разбудите? Дали размислувате за работата што треба да се заврши денес, за сите оние електронски пораки на кои треба да се одговори или за трудовите што ви се натрупуваат на работната маса, за домашните работи што ве чекаат?

Или мислите на работи што ве прават среќни? За бакнежот на вашето дете пред да оди на училиште, за прегратките на саканата личност кога ќе се вратите дома или дека, иако немате сè за што сонувате, сè е во ред во вашиот живот?

Алберт Ајнштајн еднаш рече: „Најважната одлука што човек треба да ја донесе е со кои принципи сака да живее. Без разлика дали живее во пријателски или непријателски свет.

Во кој свет живеете? Како го гледаш Наше е да одлучиме, и ние ја донесуваме оваа одлука секое утро. Кога ќе се разбудам, веднаш треба да си го поставиме прашањето: “Дали живеам во добар, пријателски свет?”

Начинот на кој реагирате и ја гледате околината влијае на тоа како поминува денот. Позитивното размислување ги прави очите сјајни, исполнува лице со енергија и среќа.

Кога ќе го започнете денот верувајќи дека светот е добар, станувате помалку склони кон негативни реакции ако работите тргнат наопаку. Имате повеќе трпеливост и надеж. Доброто раѓа добро.

Начинот на кој го искусувате вашиот ден на почетокот влијае на количината на добри работи што ќе ви се случат во текот на денот. Сузан Рејнолдс, коавторка на „Научи го својот мозок да биде среќен“, верува дека чувството на задоволство може толку силно да го стимулира човечкиот мозок што ќе се програмира на некој начин да гледа само позитивни работи. Со други зборови, колку повеќе добро гледате во светот околу вас, толку повеќе ќе добиете за возврат.

Со будење и избор на живот во „лош“ свет, вие го живеете денот на сосема погрешен начин.

Позитивното размислување позитивно влијае на здравјето. Го намалува ризикот од депресија, ја намалува вознемиреноста и нè прави поотпорни на кој било проблем. Луѓето кои се трудат да гледаат добро околу нив имаат тенденција да живеат подолго и подобро да се справат со стресот.

Факт е дека е лесно да се западне во стапицата на негативните мисли, некои работи мора да не погодат, но секогаш треба да се обидуваме да најдеме нешто добро.

Ако денот го започнете со позитивни мисли, животот брзо ќе се подобри.

 

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close