Кафе муабет

Пред да се породи доктopите и кажаа дека носи „бебе од стакло“ – кога се роди ги запрепасти сите

Има шест години и боледува од редок синдром

Бременоста, барем мислеа така, се одвиваше нормално. И тогаш, во петтиот месец, отидоа на ултразвук, очекувајќи сосема нормален исход…

Така се чувствуваа Челси и Куртис Лаш од Калифорнија кога дознаа дека очекуваат девојче веднаш одлучија да и го дадат името Зои.

Фото Facebook/Chelsea Lush
Фото Facebook/Chelsea Lush

За нив тоа беше најголемата среќа, со нетрпение го чекаа нивното девојче да се роди но се шокирале кога докторите им посочле дека нешто не е во ред со бебето.

Бременоста, барем мислеа така, се одвиваше нормално. И тогаш, во петтиот месец, отидоа на ултразвук, очекувајќи сосема нормален исход.

Фото Facebook/Chelsea Lush
Фото Facebook/Chelsea Lush

И тогаш, кога докторот нежно го притисна стомакот на Челси, черепот на малата Зои се подвитка под притисок. Набргу потоа, загрижениот лекар и рече на идната мајка дека нешто не е во ред со бебето.
Коските на Зои се кршеа во утробата на нејзината мајка.

Челзи и Куртис беа скршени кога ја дознаа последната дијагноза – остеогенеза имферфета, болест на кршливи или кревки коски. Докторите им објаснија на дните родители дека коските на малата Зои се толку кревки што би можеле да се скршат дури и при дување на силен ветер па затоа лекарите овој синдром го нарекуваат „стаклени коски“.

Фото Facebook/Chelsea Lush
Фото Facebook/Chelsea Lush
Фото Facebook/Chelsea Lush

– Многу деца често ги кршат ребрата само ако вдишат малку повеќе воздух. Децата можат да ум-рат поради компликации со pecпираторниот тракт, особено на помлада возраст. И ако преживеат, тие ќе останат со раст на џуџе и најверојатно ќе го поминат својот живот во ин-валидска количка – iм соопшти лекарот на идните родители Челси и Кертис.

И навистина, коските на малата Зои почнаа да пукаат во матката на нејзината мајка. Нејзината клучна коска е скршена за време на породувањето. Како што растеше, нејзините коски пукаа толку често што Челси на крајот научи да ги прицврстува со шина. Незнаењето на лекарот исто така беше голем проблем. Според Челси, многу лекари, несвесни за тоа колку навистина се чувствителни коските, се однесуваат со децата како и сите други, па тие честопати несакајќи и самите им  ги кршат коските.

Фото Facebook/Chelsea Lush
Фото Facebook/Chelsea Lush
Фото Facebook/Chelsea Lush

И покрај сето тоа, Зои денес има шест години. И, како што вели Челси, и таа и ле-карите се воодушевени од тоа колку добро се справува со својата состојба.

Симптомите и знаците на кршливи коски вклучуваат:

Чести фpaктури, cкeлетен деформитет, низок раст, сини склери (бели очи), проблеми со слухот и други симптоми.

Фото Facebook/Chelsea Lush
Фото Facebook/Chelsea Lush

Не постои лeк. Упатствата за третман се насочени кон управување со cимптомите на болecта и зачувување на здравјето и квалитетот на животот.

Постојат најмалку 8 познати типови на остеогенеза импефефета кои се разликуваат по сериозност, но луѓето со сите видови на состојба имаат коски кои имаат тенденција лесно да се скршат, исто така се нарекуваат кршливи коски.

Се проценува дека болеста на кршливи коски влијае на 6 или 7 од секои 100 000 луѓе ширум светот.

Фото Facebook/Chelsea Lush

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close