Дом и семејство

Пред да ги наречете деца со посебни потреби размислете- тие се исти како и останатите деца!

Децата со пречки во развој бараат внимание, љубов и се останато што им е потребно на другите деца...

Секојдневно го слушаме изразот „деца со посебни потреби“.

Но дали знаете дека овој израз може да биде и навредлив, особено за родителите на тие деца?

Да, и децата се чувствуваат поинакво кога ќе слушнат дека ги нарекувате со посебни потреби, а всушност тие се како и сите деца, бараат многу љубов, внимание, сакаат да си играат со своите врсници, баш како и сите останати.

 

Foto dnevni novosti.mk

 

Пред да го употребите овој израз, размислете како ќе се чувствуваат тие…

Секако дека оние што го користат овој израз немаат лоша намера и тие тоа често го зборуваат тоа ненамерно и затоа што им звучи „поумерено“ отколку кога велат деца со потешкотии или пречки во развојот.

Foto: 24 sata/ Ilustracija

Всушност, тој термин каде се сугерира дека децата кои на кој било начин се разликуваат од своите врсници,  е погрешен и обично ги навредува родителите на тие деца.

Веројатно се прашувате зошто?

Одговорот е едноставен. Децата кои имаат пречки во развојот немаат посебни потреби истовремено.

 

Тие имаат точно исти потреби како и сите други деца – да играат, да се смеат, да се радуваат, да бидат сакани и да сакаат, да се смеат, да добијат нова играчка…

Тие треба, како и секое дете, да бидат горди на своите родители, да се истакнат во нешто, да бидат разбрани кога ќе се налутат.

И тие сакаат право на своите емоции, право да ги имаат и да ги покажат.

 

Следниот пат кога сакате да им кажете на децата дека тие се со посебни потреби, застанете на време.

Совршено е добро ако не сте го знаеле тоа.

 

Фото: Инстаграм/ lovethatsurpassesofficial

Уште подобро е што знаете сега, па поради тоа немојте да го користите овој израз.

 

Тие се прекрасни како и сите други деца, родителите на овие деца се вистински борци, кои секојдневно се соочуваат со најразлични ситуации, но никогаш не потклекнуваат, токму поради љубовта за нив…

Извор: zelenaucionica.com

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close