Дом и семејство

По долги години борба за потомство и 14 ин витро конечно ја држам среќата во раце- емотивна приказна на Сандра која никогаш не престана да верува дека ќе стане мајка!

Ќерката Љубица ја роди пред повеќе од еден месец...

По 14 години борба за потомство, 39- годишната Сандра Јовановиќ од здружението „Шанса за родителство“ пред повеќе од еден месец се оствари во улогата на мајка.

фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ

Имено таа имала 14 ин витро оплодувања, и конечно среќата и се насмевнала, па сега во својата прегратка ја има својата ќерка Љубица.

фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ

-Сега кога станав мајка мислам дека сега дури и можам да им помогнам на луѓето, нагласи таа и сподели совети за оние кои се борат за потомство.

фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ

– Секоја шеста двојка не може да има деца, во 40 проценти од случаите проблемот е кај мажот, кај исто толку жени, а во 20 проценти од случаите причината е непозната – објаснила Сандра во своето гостување на телевизија РТС:

фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ

– Спасот за овие парови е вештачко оплодување. Некогаш прескап и достапен за многумина само во странство, а денес е далеку подостапен кај нас.

фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ

Оваа новопечена мајка вели дека во таа борба за потомство најмногу и помогнало здружението „Шанса за родителство“, како и членовите на здружението кои и помогнале сама да се справи со проблемот.

фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ

Таа нагласува дека подигнувањето на свеста за ин витро оплодување е многу важно.

фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ

На прашањето како не се откажала и како се борела во тој процес, Сандра вели дека секогаш чувствувала дека има надеж и својата желба да стане мајка ќе и ја оствари.

фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ

-Таа желба ме понесе, но сепак си дадов некакви граници до кога ќе се трудиме. Неуспехот е обесхрабрувачки, а по 12. и 13. обид беше тешко, секогаш кога ќе видите негативен тест, но целта е да застанете цврсто и да направите поттик – искрено одговори Сандра.

фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ

Како што вели таа, најчести предрасуди се дека со вештачко оплодување се добиваат вештачки деца, дека бебињата се прават во лабораторија, не се свесни дека спермата на таткото и мајчината јајце клетка се поврзани во лабораториски услови и дека тие се ваши деца.

фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ

Сандра откри и дека  додека се бореле за потомство поминувала низ тежок период, особено кога ги слушала советите од околината.

фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ

-Паровите кои се борат со неплодност често можат да бидат повредени од советите на околината, како предлозите, кога да се посети лекар или кој чај да се пие, а најважно е да ги слушаме бидејќи има некој кој стражил се.

фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ

Сандра ги повика сите кои имаат проблем со стерилитет да се обратат во здружението „Шанса за родителство“ и да не се откажуваат.

фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ
фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ
фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ
фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ
фото Инстаграм/Сандра Јовановиќ

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close