Дом и семејство

Потpecна исповест на хрватската актерка: Ни по цели три години, мојот Јаков НЕ зборува!

Верувам во себе и се надевам на најдоброто...

Актерката Маријана Микулиќ (39) на своите следбеници на Инстаграм пред два месеци им откри дека нејзиниот син Јаков (2) одбива да зборува и одбива да комуницира со луѓе, а сега повторно се осврна на ова прашање.

Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ

Имено, Маријана објави фотографија од неа и нејзиниот син на плажа, под која опиша како изгледа животот со малиот Јаков и како целата ситуација влијае на семејството, но и на односите со другите луѓе.

Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ

– Лесно е да се зборува. Знаев да се здебелам и додека немав ни деца. Моите деца нема да имаат изливи на нервоза, ниту пак јас, ќе бидам тивка вода што гасне пожари со љубовни прегратки, секогаш (ако некогаш им се случат пожари на моите деца). Јас секогаш ќе имам трпеливост, љубов, за сите мои деца, нема да ме допираат ничии коментари од страна, ќе го живеам својот живот. Животот ме демантираше низ многу области, особено во мајчинството, многу пати, толку многу сум се откажала, згрешив, претерав, плачев , и од маки и од беспомошност, пливање длабоко, упорно и кога ќе снемам сила, сега пливам само како што бара Јаки, ако му е денот добар се дружиме, ако не е или откажуваме се или доаѓаме предвреме со изговори дека можеби ќе треба брзо да си заминеме. Без сила, без седење пиење кафе, еден од нас постојано на нозе, подготвен за низок старт.

Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ

Луѓето ни објаснуваат кој се почнал подоцна да зборува и денес се е во ред, како да ние самите немаме две деца дома кои прозбореа доцна, машки, како и Јаков (ова е често аргумент, дека машките деца прозборуваат доцна) Зошто воопшто го пишувам ова? Ние сме на одмор, со нашето семејство, потоа одиме да се видиме со пријатели, кумови, луѓе што ги гледаме само кога сме тука. Сите се обидуваат, но малкумина имаат разбирање, малкумина воопшто сакаат да разберат, повеќето гледаат во нас како да не сме нормални, ние, детето, не знам. Затоа што претпоставувам кога ќе видите дете без нога не ви треба многу разбирање – знаете дека не може да трча. А кога ќе видите весело здраво тригодишно дете, сите мислат дека неговите родители не се нормални затоа што мислат дека на малото му треба помош. А, тогаш Јаков има еден час плачење во едно ќоше, или цело време трча зад влезната врата затоа што сака да избега, па мора да ги вклучиме цртаните филмови за да го смириме, иако треба да ги избегнуваме екраните.

Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ

Драги луѓе, сакам да ви верувам вам, не на експертите, сакам да верувам дека две институции (6 експерти) направија грешка во проценката и дека сте во право без искуство во областа на логопедија, психологија, специјално образование , рехабилитација. Верувам во себе и се надевам на најдоброто. Но, само да знаете дека не помагате во вашата приказна, иако не се сомневам дека вашите намери се добри. Знаете, понекогаш, кога мажот не знае што да каже, може да молчи, ние не знаеме и не мора сите да знаеме се – напиша актерката под фотографијата.

Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ
Фото: Инстаграм/ Маријана Микулиќ

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close