MAMA

Познатиот епидемиолог откри кога ќе можеме да ги извадиме МАСКИТЕ од лицата

Тиодоровиќ смета дека најважниот фактор е луѓето кои се враќаат од одмор

Д-р Бранислав Тиодоровиќ изјави дека мора да бидеме трпеливи за време на епидемијата на вирусот Ковид 19.

Епидемиологот и член на Кризниот штаб во Србија, д-р Бранислав Тиодоровиќ, изјави дека, иако имаме повеќе услови да живееме понормално, ќе носиме маски барем до пролет следната година, и ќе мора да го задржиме своето растојание.

Тиодоровиќ посочи за РТС дека фактот дека имаме повеќе услови да живееме понормално – да уживаме во културата, да го подигнеме духот што ќе ни овозможи да се подигне физичка подготвеност, трпеливост и издржливост, не значи дека не остануваат никакви мерки, затоа што ќе продолжиме да носиме маски.

Тиодоровиќ смета дека најважниот фактор е луѓето кои се враќаат од одмор, пред се од Медитеранот, затоа што сите овие земји покажуваат значително зголемување на бројот на позитивни потребно е да се изолираат на одреден период од останатите, рече Тиодоровиќ.Според него, одењето на училиште може да биде товар на некој начин.

– Ова е пресврт во оваа епидемија, затоа што не само децата, родителите и наставниците имаат еден голем испит, туку целото општество има испит – заклучи Тиодоровиќ.

Русија почна да прави вакцина против коронавирус која ќе ги штити животните, првенствено куните и мачките. Москва на овој начин сака да ги зачува огромоните фарми за крзно, објавува Дејли мејл.

Лекот против ковид-19 за животните ќе биде тестиран есенва. Овој потег на Русија донекаде е очекуван зошто оваа земја има околу 100 фарми за крзно, специјализирани за одгледување на куни.

„Работиме на создавање на вакцини за животни против коронавирус“, рече шефот на руската служба надлежна за земјоделство Роселкхознадзор, Сергеј Данкверт.

Тој додаде дека вакцината првенствено ќе биде наменета за куни, зошто тие многу брзо и неконтролирано го шират вирусот меѓу себе.

Водечките светски сили се натпреваруваат веќе со месеци да ја преземат водечката улога во глобалната трка за вакцината, што би придонело за победнички престиж и можност приоритет да му дадат на своето население, пред успешната вакција да ја стави на располагање на другите земји погодени од ковид-19 од кој според официјалните податоци се заболени околу 22 милиони луѓе ширум светот и досега има над 775.000 жртви.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close