Бебе

ПИСМО ОД ЕДНА МАЈКА КОЕ ЌЕ ВИ ГО СКРШИ СРЦЕТО: Докторе ми рековте да абoртирам бидејќи детето има Даунов синдром- многу згрешивте таа е совршена!

Кортни решила со отворено писмо да се обрати до својот доктор...

Младата Кортни Бејкер, реши на својот Фејсбук профил да напише отворено писмо до својот доктор, кој за време на бременоста забележал дека нејзиното дете ќе се роди со Даунов синдром, а потоа ја советува да ја прекине бременоста.

Притисокот да aбортира продолжи и откако таа јасно рече:

„Не, ова е моето дете“, и затоа сега реши да го тргне товарот и отворено да зборува за тоа низ што поминала:

„Почитуван докторе,

Неодамна, една пријателка ми кажа дека при секој ултразвук, нејзиниот лекар и зборувал: „Тој е совршен“. Кога роди момче со Даунов синдром, таа отиде кај истиот лекар и тој го погледна момчето и повторно и рече: ‘Ви реков. Тој е совршен. ‘

 

Тажнa сум затоа што многу погрешивте кога рековте дека дете со Даунов синдром ќе го намали квалитетот на животот.

Нејзината приказна ме скрши. Иако бев благодарна што дознав за нејзиното искуство, во исто време почувствував горчина поради тоа што јас го поминав. Само да бевте тој лекар.

Дојдов кај вас во најтешкиот момент од мојот живот. Бев исплашена, збунета, очајна. Во тоа време, јас сè уште не ја знаев вистината за моето дете, а вашата поддршка е токму она што ми требаше.

 

Но, наместо охрабрување, ми предложивте да абортирам.

Ви го кажав нејзиното име, а вие сè уште прашавте дали сум свесен за нискиот квалитет на живот што го има дете со Даунов синдром.

Потоа, повторно, ми предложивте да ја преиспитам одлуката да не ја прекинам бременоста.

По таа прва посета, се плашев од секое закажување, од секој следен преглед. Најтешкиот период во мојот живот стана скоро неподнослив, затоа што никогаш не ми ја кажаа вистината: моето дете е совршено.

 

 

Не сум лута на тебе. Јас не сум револтирана. Јас сум само бесконечно тажна.

Тажен сум затоа што малите срца што ги гледате секој ден не ве исполнуваат со бесконечна радост. Тажна сум, затоа што не секогаш се изненадувате гледајќи ги тие симпатични мали прсти, бели дробови и очи и уши. Тажна сум затоа што многу погреши што рече дека дете со Даунов синдром ќе го намали квалитетот на животот. Срцето ми се распарчува на помислата да и ги кажам истите зборови на една мајка денес, повторно.

Но, јас сум најтажна затоа што никогаш нема да ја имате честа да ја запознаете мојата ќерка Емерсин.

И, не знаете, Емерсин не само што го промени и подобри нашиот живот туку ги допре и срцата на илјадници други луѓе. Даде цел на нашите животи и радост што не може да се опише со зборови. Таа ни ги даде најголемите насмевки и повеќе смеа и бакнежи отколку што можевме да замислиме. Таа ни ги отвори очите кон вистинската убавина и најчистата љубов.

 

 

Сега се молам ниту една мајка да не помине низ ова низ кое морав да поминам јас. Се молам со секој ултразвук што следи, да видите вистинска убавина и чиста љубов.

И се молам следниот пат кога ќе видите бебе со Даунов синдром во матката на мајката, да ја погледнете таа жена во очи и да и ’ја кажете вистината: „ Вашето бебе е совршено “.

Со оваа реченица Кортни го заврши своето писмо. Веројатно никогаш нема да дознаеме дали лекарот го отворил. Но, она што е сигурно е дека со помош на ова писмо таа направи многу повеќе од тоа да го смени погледот на една личност, допирајќи ги срцата на илјадници луѓе кои го споделија писмото што оваа жена го објави на Фејсбук.

Извор: Lola magazin

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close