MAMA

Откриено е колку дена трае инфекцијата од корона, дури и кога PCR тестот дава позитивен резултат со недели

Научниците од тој универзитет велат дека повеќето луѓе се заразни само седум дена

Тестовите за вирусот корона се толку чувствителни што можат да откријат траги на неактивни вируси на инфекција што поминале пред неколку недели, што може да резултира со лажно позитивни резултати кои ја зголемуваат големината на пандемијата, според истражувањето на британските научници од Оксфорд, пренесува Танјуг.

Научниците од тој универзитет велат дека повеќето луѓе се заразни само седум дена, но дека тестовите можат да покажат позитивен резултат со недели после тоа, што значи дека бројот на заразени во моментов може да биде помал отколку што се смета.

Еден од авторите на студијата, професорот Карл Хенеган, смета дека тестовите за ковид-19, наместо „позитивни / негативни“ резултати, треба да имаат праг што нема да покаже позитивен резултат доколку вирусот е присутен во многу мала количина.

Тој верува дека остатоците од делови на неактивни вируси може делумно да објаснат зошто бројот на заразени лица во моментов се зголемува во Велика Британија, додека бројот на пациенти во болниците стагнира.

Овој метод на „вирусна култура“ во лабораторијата може да покаже дали со позитивен резултат од тестот ќе се открие активен вирус, оној што може да се размножува и шири, или само фрагменти од вирусот кои не можат да се размножуваат ниту во човечкото тело ниту во лабораторијата.

Овој проблем е познат уште од почетокот на пандемијата и уште еднаш укажува на степенот до кој податоците за ковид-19 се далеку од совршени.

Како се изведува PCR тестот Тестот за брисеви PCR е стандарден дијагностички метод кој користи хемикалии кои го зголемуваат генетскиот материјал на вирусот, за да може понатаму да се изучува.

Примерокот поминува низ неколку „циклуси“ во лабораторијата пред да се добие доволно количество вирус за тестирање.

Бројот на циклуси може да биде начин да откриете колку вируси всушност носите внатре, односно дали се мали остатоци или не.

Тестовите што мора да поминат низ неколку циклуси имаат помала веројатност да предизвикаат репродукција на вирусот кога ќе пораснат во лабораторија.

Кога беше извршен тест за коронавирус, се доби „позитивен / негативен“ одговор. Нема индикација за тоа колку вируси има во примерокот и до кој степен е активен.

И лицето кое има голема количина на вирус во себе и оние кои имаат само фрагменти од вирусот од инфекција што веќе поминала, ќе го добијат истиот – позитивен резултат.

Професорот Хенехан, кој забележа грешка во начинот на регистрирање на луѓето кои ги губат животите, што го наведе англискиот институт за јавно здравје да го подобри системот, вели дека доказите сугерираат дека „инфективноста на вирусот корона се чини дека опаѓа по околу седум дена“. Објави Хина.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close