Новости

ОТКРИЕНА ГОЛЕМА ТАЈНА: Еве зошто Тито го мразеше Дедо Мраз и кој страдаше поради тоа!

Тито го идентификувал Дедо Мраз со Свети Никола...

Ана Паниќ која е кустос во Музејот за историја на Југославија, пред неколку години откри неверојатна тајна за Јосип Броз Тито.

Имено таа кажа зошто доживотниот претседател на Југославија не го сакал Дедо Мраз и воедно гледал многу сличности меѓу него и СВ. Никола.

Дедо со бела брада во црвен костум предизвика негативни реакции кај Маршалот. Но, зошто беше така?

Ана вели дека отсекогаш се знаело дека празниците се легитимирани од властите и дека тие постојат како што истакна  „за да го прослават она што е на власт, така што Нова Година и други социјалистички празници беа тука за да ги заменат старите верски празници како што се Божиќ, Велигден “…

 

Затоа, во првите години на СФРЈ, Дедо Мраз беше осуден како болшевичко-свештеничка творба затоа што го потсетуваше Јосип Броз Тито на Свети Никола, слава што воопшто не му се допаѓаше.

Имено, државните празници, се користеа заради промовирање на комунизмот и се славеа „според задачата на партијата“, ги избришаа границите помеѓу личното и социјалното, а една од нивните главни функции беше интеграција.

Како што Aна објасни за ALO.RS, новата година, која не беше премногу популарен празник меѓу Југословените до Втората светска војна, требаше да го замени претходното славење на Божиќ во јавниот живот на СФРЈ, но и вешто да избегне поделба на населението од различни религии и да создаде чувство на заедништво.

 

Се разбира, кога една политичко-социјална насока има за цел да ги избрише верските разлики, Свети Никола не може да оди заедно со таа приказна.

Како Тито го поврза Свети Никола со Дедо Мраз?

Според Ана Паниќ, антифашистичкиот фронт на жените, кој во Југославија бил задолжен за афирмација на Новата година, требало да го замени Дедо Мраз со млада девојка, бидејќи новата млада држава зреела, а младата девојка требало да ја симболизира и државата и Новата година.

 

“Постоеше цело сценарио според кое една млада девојка се среќава со старата година која и раскажува кој бил добар, а кој не и како поминала целата година. Потоа, младата девојка како персонификација на новото општество им дава подароци на децата, а во тој бизнис можеше да и помогне стариот партизан. Сепак, тоа сценарио никогаш не се оствари “, откри кустосот за Alo.rs.

Традицијата на Свети Никола има многу паралели со германската митологија, особено со богот Один. Ова вклучува брада, капа и копје (денес стап) и торба што ја држеле неговите слуги за да фатат непослушни деца.

Свети Никола јаваше бел коњ, како и Один. Писма од слатки што Црниот Петар им ги дава на децата се поврзани со создавањето на рунски букви од Один. Песните рецитирани за време на прославата и песните што ги пеат децата се посветени на Один како бог на поезијата.

Верувањето дека Дедо Мраз влегува во куќите преку оџакот може да потекнува од приказната за Свети Никола како фрла пари низ прозорецот, а во поновата верзија на приказната, тој фрла пари низ оџакот доколку наиде на заклучени прозорци.

Значи, по вековните верувања и идентификување со Дедо Мраз и Свети Никола – не е ни чудо што симпатичниот претседател на СФРЈ го потсети симпатичниот дедо на светецот.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close