Нега и здравје

Одберете да бидете среќни, победете ги стравовите, не се борете за оние кои не се борат за вас- работи кои требаше да ги знаете пред 10 години!

Кога сте млади и наивни можеби ги поминавте најдобрите години од животот правејќи работи што не ви донесоа среќа.

Само вие знаете како го живеете својот живот и никој друг. Понекогаш низ глава ни поминуваат разни идеи кои се заплеткуваат и се желни за објаснување.

Колку и да се обидуваме да одговориме сами, не можеме да ги најдеме зборовите и објаснувањата за некои работи кои сме ги направиле. Секој од нас денес секојдневно троши време на работи што не го заслужуваат тоа.

Кога сте млади и наивни можеби ги поминавте најдобрите години од животот правејќи работи што не ви донесоа среќа.

Кога би ја имала таа можност да се вратам назад во времето и да му кажам на моето помладо јас неколку работи, ќе го кажам ова:

1. Исклучи го телевизорот; Нема да научите ништо од таа глупава кутија, па затоа исклучете ја. Би претпочитала да купам добар компјутер и да се претплатам на Интернет. Таму има многу поинтересни работи отколку на ТВ.

2. Спортувајте, шетајте во природа. Знам дека имате многу работа и одговорности, но верувајте ми, секогаш најдете малку време да шетате во природа.

3. Можеби сега се сомневате во некои работи, но не заборавајте што сакате и каде сакате да стигнете. Направете сè што е во ваша моќ да ги остварите вашите соништа.

4. Потрошете ги своите пари на работи што ќе ве направат среќни, но и работи што ќе ви бидат корисни. Парите што ги потрошивте на глупости, можевте да ги потрошите многу попаметно.

5. Не борете се за оние кои не се подготвени да се борат за вас. Не присилувајте ништо и не се вознемирувајте ако понекогаш работите не одат како што сакате.

Ако некој ве повредил, добро размислете дали треба да му дадете втора шанса.

6. Со текот на времето ќе изгубите некои пријатели, но не затоа што ве повредиле, туку затоа што и вие и тие ќе се променат. Секој од вас ќе тргне по свој пат, но ќе се сретнете со многу нови луѓе на вашиот пат.

7. Не грижете се за сè. На некои работи не можете да влијаете, затоа не се вознемирувајте поради тоа. Секој проблем на крајот ќе биде решен, но важно е да се одржи здравиот разум.

8. Сакајте го вашето семејство и покажете им колку се грижите за нив дури и кога сте зафатени или уморни. Тие секогаш ќе бидат тука за вас и секогаш ќе бидат подготвени да ви дадат помош и поддршка.

9. Не се сомневајте во вашите желби. Многумина ќе ги преиспитаат вашите одлуки и вашиот начин на живот, но само вие имате моќ да одлучите што да правите со вашиот живот.

10. Ослободете се од стравовите и уживајте во животот.


Патувајте, повремено правете нешто глупаво, опкружете се со луѓе кои се на иста бранова должина како вас. Правете работи што ги сакате и ве прават среќни.

Само уживајте во животот.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close