Новости

Овој српски професор доби 750 милиони долари оштета од “Марвел”- сега има неверојатна иницијатива за учениците!

Бесплатни учебници за основците

Јавноста го запозна професорот Александар Кавчиќ кога неговиот патент – читач на магнетни спомени, нелегално го користеше глобалната компанија „Марвел“, за кој тој ги тужеше и доби спор и компензација – 750 милиони долари.

 

Foto Serbica Americana

 

Сега тој се залага со дел од парите да обезбеди  бесплатни учебници за децата во оснивните училишта во Србија

Инаку Кавчиќ е граѓанин на Белград, завршил на математичката гимназија, докторирал на Универзитетот Карнеги Мелон и предавал на Харвард.

Фондацијата „Алек Кавчиќ“ со години донира компјутери на Математичката гимназија во Белград. Но, од тука започнува приказната, за бесплатните учебници за ученици низ Србија.

 

Foto Galaksija Nova

 

“Учебниците мора да бидат бесплатни, така е во сите земји, дури и во западните земји. Дури и во Америка. Направивме слободен пазар на учебници, на кој ќе има повеќе издавачки куќи, кои ќе продаваат повеќе учебници за деца од основно училиште. Бидејќи сите овие учебници генерално се исти, одобрени од Министерството, единствениот начин да се разликува еден учебник од друг е корупцијата “, рече Александар Кавчиќ, инженер и научник.

 

Foto Cord Magazine

 

На пазарот на учебници, тврди тој, има многу пари – околу сто милиони евра годишно. А изработката на учебници за целото основно училиште чини максимум еден милион евра, од надоместок за авторите на учебниците, до одобрување од министерството.

„За еднократна цена од еден милион евра ви ги даваат сите оние учебници што можат да се превземат на Интернет. Родителите на оваа земја, граѓани на оваа земја, веќе платиле за тие учебници во форма на Јавното претпријатие „Институт за учебници“ “, наведува Кавчиќ.

 

 

Ако сè оди според планот, комплетите книги за основно училиште, кои веќе се пишуваат, ќе бидат достапни на Интернет следната учебна година.

“Секој што сака може да научи од формат pdf, да го преземе, да го испечати и тоа е целата идеја. Она што го прави фондацијата треба да биде показател дека државата може да го стори истото вели Кавчиќ.

Професорот Кавчиќ знае дека тоа нема да биде лесна работа, но ако родителите, наставниците и синдикатите го поддржат, тој верува дека нема да биде само залудна борба со ветерници.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close