MAMA

Овие се катастрофалните грешки кои ги прават МАЈКИТЕ во одгледувањето машко дете

Ниту еден совет или убедување нема да му помогне на едно момче ако порасне во околина каде врската на таткото и мајка е тешка

Ниту еден совет или убедување нема да му помогне на едно момче ако порасне во околина каде врската на таткото и мајката е тешка.

Некои родители прават грешки во воспитувањето на нивните синови, поради што машките деца подоцна не стануваат вистински мажи.

Кои правила треба да се следат при одгледување момче? И што треба да избегнуваат родителите кога ги воспитуваат своите синови? Признатите психолози откриваат 5 катастрофални грешки!

Преголема грижа

Мајките особено сакаат да се грижат за своите синови, да жртвуваат сè за доброто на своите деца и се многу горди на тоа. Но, оваа тактика на однесувањето на мајката е крајно опасна за идниот маж.

Ако мајката секогаш решава сè за својот син, напорно работи за него, го штити од сè, тој ќе порасне во несигурен и слаб човек кој ќе верува дека сите околу него му должат нешто и дека секој треба да го спаси.

Родителите секако треба да се грижат за своите деца, но во исто време не смеат да ја потиснат независноста на своите деца. Вистинската љубов е прифаќање на личност со сите свои позитивни и негативни квалитети.

Синовите не треба да бидат презаштитени, треба да им се дозволи да поминат низ некои тешкотии и да стекнат свое искуство. Ова не значи дека родителите не мора воопшто да учествуваат во воспитување на детето, туку да ги научат како да постапуваат во одредени ситуации.

Обидете се да ја замените мајката со таткото

Многу мајки денес ги одгледуваат своите деца сами и се обидуваат да ги заменат и двајцата родители. Но, колку што ги сакаат, мајките мора да разберат дека не можат да бидат татковци. Тие мора да останат такви какви што се и како што треба, за да не се наруши детскиот концепт на мажите.

Друга вообичаена состојба е кога жените се обидуваат да најдат замена за биолошкиот татко и да изберат кој било маж, не размислувајќи дали тоа ќе влијае негативно на детето.

Примедби за секоја грешка

Момчињата се често немирни и љубопитни, обидувајќи се да ја покажат својата независност уште од рана возраст. Но, многу родители прават грешка и се жалат од своето дете за најмало дело. Ситуациите кога родителите не веруваат во зборовите на своето дете се особено лоши, таквото воспитување ја уништува вербата на момчето во своја сила, но исто така ја поткопува довербата на детето во родителите.

Возрасните мора да имаат предвид дека на детето му треба прифаќање и сочувство, дека тоа има право на грев, исто како и секое друго лице. Ако детето се однесува лошо, не треба постојано да го казнувате туку да разговарате за последиците од неговото однесување. Исто така е важно секогаш да го фалите момчето за неговиот успех, тоа е најефикасниот начин да се поправи неговото лошо однесување.

Забрани

Сосема е нормално момчињата да бидат заинтересирани за мотоцикли, скејтбординг и други застрашувачки работи за нивните родители. Мажите се развиваат кога имаат можност да пробаат различни работи.

Ако родителите ги потиснат природните интереси, тие едноставно можат да го уништат нивниот син, а последицата е неисполнетото дете незадоволство од самиот себеси и целиот свет.

Се разбира, тоа не значи дека треба да ја поттикнете целосната слобода на детето, особено тинејџерот и да му дозволите да се вклучи во разни опасни ситуации, само треба да го научите да преземе одговорност за своите постапки, да биде организиран и дисциплиниран.

Недостаток на добар личен пример

Децата ги имитираат своите родители, но возрасните често го забораваат тоа. Начинот на кој таткото ја третира својата мајка, така и едно момче ќе се однесува кон девојчињата кога ќе порасне. Ако мајката не покаже почит кон таткото и тој го толерира, момчето тоа ќе дозволи и на спротивнот пол во зрелоста тоа да го прави.

Ниту еден совет и убедување во нешто друго нема да му помогне на момчето ако порасне во околина каде врската татко и мајка е тешка. Многу е важно синовите да ја чувствуваат безграничната љубов кон мајката, како и поддршката од нивниот татко.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close