Дом и семејство

Ова се најчестите грешки кои мајките ги прават во воспитување на своите ќерки- најдобриот руски психолог тврди дека вака го уништувате животот на своето девојче!

Поради овие грешки девојчињата не можат да се остварат во самоуверена, самостојна и личност со свој цврст став...

Еден од најпознатите руски психолози, Михаил Лабковски откри неколку работи каде мајките грешат во воспитувањето на своите ќерки.

Имено тој наведува десет грешки во воспитувањето на девојчињата кои подоцна не можат да се остварат во самоуверена, самостојна и личност со свој цврст став.

1. Најголемата грешка е кога мајката ќе и каже на својата ќерка: „Треба да бидеш фина, дружељубива, сите да те сакаат, треба да научиш да готвиш …. треба да правиш ова или она …“

Нема ништо лошо во готвењето, но вашето девојче ќе ја запомни оваа реченица во главата како: „тој ќе ме сака само ако знам да готвам и ако сум убава“.

Ако сакате вашата ќерка да знае да готви, подобро е да и кажете: ајде денеска заедно да готвиме, да ја исчистиме куќата итн.

Ако ќерката гледа дека нејзината мајка прави нешто и ужива, тоа ќе сака да го научи.

2. Мајката никогаш не смее да има предрасуди кон мажите и блискоста. Девојка од ваков тип никогаш не смее да чуе реченица од нејзината мајка: „Сите бараат само една работа!“; „Штом најде подобра, човекот заминува“, „Треба да си недостижна, не треба да бидеш лесна девојка…“

Ако слушне некоја од овие реченици, девојчето ќе порасне верувајќи дека мажите се агресори, силувачи и дека сек сот е нешто валкано и лошо, нешто што треба да се избегнува. Во исто време, нејзиното тело ќе започне да и испраќа сигнали со возраста, хормоните ќе почнат да беснеат и оваа внатрешна противречност помеѓу забраната што доаѓа од мајката и желбата што доаѓа одвнатре е исто така многу трауматична.

3. Постојано да и кажувате на вашата ќерка, постара од 20 години, дека нејзината формула за среќа е „брак и раѓање деца“.

И би било идеално да се омажи до 25-та година од животот, во спротивно ќе биде доцна. Размислете за тоа: на почетокот и ’велевте како дете што треба да учи за да се омажи и да стане мајка, а потоа неколку години ја стававте идејата дека мажите се лоши, а сексот е нечистотија, а сега вие повторно и велите: треба да се омажиш и да родиш дете.. Резултатот е страв и траума…

4. Четвртата грешка е прекумерна заштита. Сега, ова е голема несреќа, бидејќи мајките сè повеќе ги врзуваат своите ќерки за себе и ги опкружуваат со толку многу забрани што станува застрашувачки. Не оди на прошетка, не се дружи со овие, јавувај ми се на секој половина час, каде си, зошто доцниш 3 минути. На девојките не им се дава никаква слобода, не им се дава право да донесуваат одлуки, бидејќи тие одлуки може да се покажат како погрешни. Но, тоа е нормално! На возраст од 14-16 години, нормален тинејџер е во фаза на растење, таа сака да одлучи сè самостојно и мора тоа да и биде дозволено.

5. Петтата грешка е да се формира негативна слика за таткото. Не е важно дали таткото е во семејството или мајката воспитува дете самостојно, како самохрана мајка, неприфатливо е таткото да се претвори во демон. Не можете да му кажете на детето дека недостатоците ги наследило од таткото. Не можете да го клеветите таткото, каков и да е. Ако тој навистина бил „кретен“, тогаш мајката треба да го признае својот дел од одговорноста за фактот дека избрала таква личност за татко на своето дете. Детето не е виновно овде, затоа не треба да му наметнувате таков став.

6. Шестата грешка е физичко казнување. Ако ја удрите вашата ќерка, ментално, таа брзо се лизга од нормалното самопочитување во позиција на понижување и потчинетост. И, ако физичката казна доаѓа од таткото, ова речиси сигурно ќе доведе до фактот дека девојчето ќе избере арогантен партнер кој ќе владее со неа.

7. Седмата грешка е потценување. Ќерката треба да порасне, постојано слушајќи дека е најубава, најмила, најспособна, најдобра. Така ќе создаде здрава, нормална слика за себе. Ова ќе и помогне да порасне со чувство на самозадоволство, самоприфаќање и самодоверба. Ова е гаранција за нејзината среќна иднина.

8. Осмата грешка е расправијата на родителите пред нивната ќерка. Родителите никогаш не треба да се расправаат пред своите деца, тоа е едноставно неприфатливо. Особено кога станува збор за лични конфликти помеѓу мајката и таткото, меѓусебни обвинувања. Детето не треба да го гледа ова. И, ако тоа навистина се случило, двајцата родители треба да се извинат и да објаснат дека не ги контролирале своите чувства, тие се скарале и веќе се помириле, и што е најважно, да му објасните на детето дека расправијата нема никаква врска со него.

9. Деветтата грешка е лошо постапување кон девојче за време на пубертетот. Постојат две крајности: да дозволиме сè, за да не изгубиме контакт и да забраниме сè, за да не „погрешиме“.
Единствениот начин да се помине овој тежок период без жртва е силната и добра волја. Силна волја – придржување кон границите, добра волја – во комуникацијата. Особено е важно девојчињата на оваа возраст да разговараат многу со нивните родители. Мајките се оние кои треба да им поставуваат прашања, да одговараат на нивните различни прашања, да ги споделуваат своите спомени. И, треба да реагирате помирно, никогаш не користете ги овие разговори против детето. Ако ова не го направите во овој период, никогаш нема да има блискост меѓу вас, а возрасната ќерка ќе рече: „Никогаш не и верував на мајка ми“.

10. Последната грешка е погрешниот став кон животот. На девојките никогаш не треба да им се кажува дека нивниот живот мора да содржи одредени точки. Таа мора да се омажи, да се породи, да биде слаба, итн. Морате да ја прилагодите девојката на она што е, мора да ја научите на можноста да се слуша себеси, на способноста да го прави она што го сака, она што го прави, да ужива, да биде независна од туѓите проценки и јавното мислење. Тогаш ќе порасне среќна, убава, самоуверена жена, подготвена за полноправно партнерство.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close