Дом и семејство

Ова се најголемите грешки кои ги правиме со украсувањето: На ова место никогаш не треба да стои новогодишната елка

Корисни совети за внесување на позитивна енергија во домот...

Новогодишните елки блеснаа во сите домови, но дали при украсувањето ги следите упатствата од експертите.

фото илустрација

Имено според нив украсената елка, без разлика дали е вештачка или „природна“, треба да ја чувате барем на еден метар разстојание од какви било греалки, шпорети, радијатори и камини.

фото илустрација

Колку подолго дрвото е во просторијата и во близина на силен извор на топлина, толку е поголема шансата да се запали.

Вештачкото дрво исто така носи ризик од ширење опасни соединенија како резултат на согорување на пластика и други материјали, затоа не го ставајте во близина на запалени свеќи.

фото илустрација

Осветлувањето што го користиме за украсување според експертите најчесто неисправно, а запалените украси и украсните свеќи се оставени без надзор во близина на дрвото.

Природното дрво претставува посебна опасност.

фото илустрација

Брзо се суши и му требаат само 30 секунди за да изгори и да влијае на околниот мебел, затоа не треба да се става во близина на извори на топлина, ниту пак се препорачува употреба на прскалки на елка.

Пред да ја украсите новогодишната елка, пронајдете го совршеното место за украсување. Избегнувајте да ја ставате до завеси или директно до прозорецот. На овој начин не само што ќе спречите редовно проветрување на домот, што е исклучително важно во зимските месеци, туку и ќе го намалите продорот на природната светлина во останатиот простор за живеење.

фото илустрација

Истражувањата покажаа дека недостатокот на природна светлина во зимските месеци може значително да влијае на расположението на поединци и да предизвика безволност, нарушена концентрација, нарушувања на спиењето и слични заболувања.

Иако многумина сонуваат за монументални дрвја кои достигнуваат сè до таванот на домот, подобро е да купите помала елка.

фото илустрација

Според експертите треба да има најмалку половина метар слободен простор помеѓу таванот и врвот на елката.

Според Фенг Шуи најдобрите места за поставување на новогодишни елки се аглите на вашиот дом или централниот дел од куќата, каде што енергијата ќе се стабилизира во оваа напорна сезона.

фото илустрација

Каде и да ја поставите вашата елка, погрижете се да не го блокирате протокот на Чи енергија низ вашиот дом. Не смее да се поставува на места што го блокираат протокот на Чи енергија, преку предниот влез или премногу блиску до вратата.

Можеби ќе сакате да преместите некои парчиња мебел во друга просторија за време на празничната сезона за да дозволите енергијата слободно да тече низ просторот.

фото илустрација

Запомнете, кога вашата дневна или семејна соба е исполнета со новогодишни подароци, семејството и пријателите, просторот ќе биде уште поголем хаос.

Фенг шуи советува да не ставате новогодишна елка:

– Во област каде што ќе го попречи протокот на Чи енергијата.

фото илустрација

– Во близина на извор на топлина или камин, каде што може да предизвика пожар или побрзо да се исуши
Според сертифицираните практичари на фенг шуи, триаголната форма на новогодишната елка се смета за симбол на „огнот“ во фенг шуи, а најдобро место за овој симбол е во просторијата што го зафаќа горниот лев агол на вашата куќа.

фото илустрација

Овој простор се смета за „површина на богатството“, а особено моќни се триаголните форми и предметите направени од дрво. Поставувањето елка на оваа локација ќе привлече богатство и просперитет во вашиот дом.

фото илустрација

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close