Кафе муабет

Ова мора да го знаат оние кои чуваат мачки- еве што никогаш не треба да му кажете на вашето милениче!

За здрава комуникација со мачка, најважно е да го набљудувате вашето домашно милениче и да бидете трпеливи...

Познато е дека мачките можат да си го препознаат сопственото име, а исто така знаеме дека тие знаат да бидат многу гласни со луѓето.

На овој начин тие ги искажуваат своите желби и потреби. Кога комуницирате со вашата мачка или започнувате каква било интеракција, постојат некои работи што не треба да и ги кажувате.

Дури и кога се најнезадоволни, тоа нема да го покажат на глас. Затоа, за здрава комуникација со мачка, најважно е да го набљудувате вашето домашно милениче и да бидете трпеливи. Исто така е важно да се избегнат одредени фрази што сопствениците на мачки често им ги кажуваат на своите миленици.


Мачките се изразуваат физички и вокално. Говорот на телото е обично најдобриот показател за тоа како се чувствуваат во одреден момент. Мјаукањето и плачењето можат да имаат различни значења, од „гладен сум“ до „ме болат бубрезите“. Ако не можете да ја утврдите точната причина посетете ветеринар.

Исто така, никогаш не треба да ги игнорирате големите промени во однесувањето на мачката, затоа што на тој начин можете да превидите сериозна болест што владее во нејзиното тело. Не претпоставувајте дека сè е во ред. Однесете ја мачката на ветеринар за да провери.

Во дивината, големите мачки се кријат во дрвјата, јами, на сите места каде што можат да останат скриени. Мачките одлично се кријат! Домашните мачки не се разликуваат. Криењето под креветот или кога ќе се пикнат во картонска кутија им дава чувство на сигурност. Принудувањето на мачка да излезе надвор во текот на денот кога и треба осаменост може да биде штетно за нејзиното чувство на сигурност. Наместо да ја извлечете мачката од своето скривалиште за да си игратесо неа, многу е подобро да ја оставите мачката самата да дојде кај вас.

Со цел мачката да биде сигурна и дружељубива, најважно е да се осигура дека се чувствува безбедно во својата околина. Обезбедете и ’доволно простор да се сокрие, дури и ако вашиот ентериер е украсен минималистички и со малку мебел. Експертите им велат на сопствениците на мачки да користат позитивна афирмација наместо лутина или физичка сила.


Ова значи да ја наградите мачката со она што ја прави задоволна,да ја почешате главата или да си играте со неа кога таа се однесува убаво и да го отстраните целото внимание од мачката кога таа повторно ќе почне да се однесува лошо. Од друга страна, ако се обидувате да го зауздате деструктивното однесување како гребење на нова фотелја, обидете се да и ’обезбедите на мачката забава на друг начин, наместо да викате. Викањето не води никаде. Гребење може да ја охрабри мачката да гребе само по неа, а не и на мебелот.

Домашните миленици одговараат на одредени команди со одредени исходи. Ако велите „вечера!“ и веднаш послужете вкусна туна и истото го правите секоја вечер, вашата мачка ќе ги крене ушите секогаш кога ќе кажете „вечера!“. Таа ќе претпостави дека е време да се јаде.

Ако вашата мачка мрази кога и се сечат ноктите, за да ја наградите, понудите и десерт по сечењето. Така, таа ќе научи дека сечењето на ноктите значи дека подоцна ќе добие награда.

Играта борба со мачето е една од најлошите навики што може да ја развиете. Таквата игра започнува слатко и завршува со гребнатини и крв. Кога ќе ја научите мачката дека е во ред да играте такви игри – да гриза, да биде груба, така всушност ќе ја научите дека вашата рака е играчка.
Ако сопственикот на мачката не ја запре играта веднаш штом стане премногу груба, границите ќе преминат. Со текот на времето, мачињата прераснуваат во мачки, а мачките се минијатурни тигри. Тие имаат вистински канџи и силни вилици. Вашата мачка ќе има агресивни склоности и ќе биде многу тешко да се одвикне од нив.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close