Дом и семејство

ОВА Е НАЈТАЖНОТО ИМЕ – родителите масовно им го даваат на машките деца: НИКОЈ НЕ ГО ЗНАЕ ВИСТИНСКОТО ЗНАЧЕЊЕ!

Името мора да се бира внимателно...

Родителите кај нас се повеќе се одлучуваат за традиционални имиња. Едно од нив е Ненад, но неговото значење ќе предомисли многумина кои сакале на своето дете да му го дадат ова име.

фото илустрација

При изборот на традиционални имиња идните родители често мислат на своите предци, па на децата им се обраќаат со имињата на нивните баби и дедовци, но со текот на времето се менува и нивното значење.

фото илустрација

Веројатно најдобар пример за такво старо и популарно име денес е името Ненад. Името Ненад е едно од најчестите кај нас но и во регионот.

фото илустрација

Се верува дека ова име доаѓа од негацијата на глаголот „надевам“ или „очекувам“.

Најмногу им се дава на децата кои на свет дојдоа „ненадејно“, „ненадејно“ т.е. чие раѓање не е планирано. Ова беше најчесто случај во ситуации кога мајките остануваат бремени во подоцнежните години.

фото илустрација

Според некои етнолози, ова машко име потекнува од негацијата на глаголот „сакам“ и буквално значи несакано дете, а особено е интересно што ова е едно од ретките машки имиња кај нас што нема изведена женска форма на името.

фото илустрација

Најубавите православни имиња за момчиња и девојчиња!

Еден од најважните, но и најинтересните родителски „проблеми“ отсекогаш бил изборот на име за наследникот.

фото илустрација

Според старата добра изрека „Името е судбина“, родителите секогаш се обидувале да им даваат на своите деца имиња кои се поврзани со успех, ,убезност, убавина, моќ …

фото илустрација

Овие имиња порано припаѓаа исклучиво на руската аристократија и беа подеднакво популарни и кај нас.

На кнезовите им беа дадени следниве имиња: Олег, Игор, Јарослав, Светислав, Владимир, Константин, Александар, Борис, Иван, Василиј, Николај, Андреј, Михаил, Павле.

фото илустрација

Од друга страна, припадничките на понежниот пол носеле имиња што значат светлина, мир, љубезност, убавина и плодност, со желба родителите да бидат токму такви: Олга, Софија, Јелисавета, Елена, Ана …

фото илустрација

Освен Русите, Србите отсекогаш биле за имињата што ги обележале познатите српски благородни семејства, како Немања, Стефан, Александар, Милан …

фото илустрација

Денес, мислењата се целосно поделени – некои се свртуваат кон овие традиционални имиња, додека други се натпреваруваат да дојдат до најнеобичното име за нивниот наследник.

Покрај традиционалните и популарните имиња, многу родители за своите деца сакаат да изберат име кое не се користи премногу често.

фото илустрација

Женски имиња

Алегра – од шпанскиот збор „алегра“ што значи среќен и весел.

Естер – во стариот персиски јазик ова име значело „ѕвезда“

фото илустрација

Артемија – верзија на Артемида од античката митологија, сестрата на Аполон и божица на месечината и заштитничка на девојките

Геа –од грчкиот збор „геа“ што значи земја

Ливиа или Ливија – ова име е верзија од популарното англосаксонско име Оливија кое се поврзува со маслиновата гранка, симболот на мирот.

фото илустрација

Машки имиња

Тибор – во старите словенски јазици овој збор означувал „Свето место’

Виго – скандинавско име што значи „посебен“

Оскар – име од ирско потекло кое настанало со спојување на галските зборови „ос“ и „цар“, а значи драг пријател.

фото илустрација

Женски имиња кои значат „светлост“

Аурора

Ова е латинско име што значи зора. Римската божица на утрото се викала Аурора, а Дизни му даде посебна популарност на ова име со својата „Заспаната убавица“.

фото илустрација

Елеонора

Ова е варијација на името Хелена, Елена, што во буквален превод значи светлост. Елеонора е вистинско ретро име, со доза елеганција и софистицираност.

Теа

Ова име има грчко потекло и значи божица. Покрај тоа, во грчката митологија, мајкат ана зората, сонцето, месечината, божицата на светлоста, исто така се викала Теа.

фото илустрација

Зора

Арапското потекло на ова име значи баш тоа – зора. Не само што има посебно значење, туку е и наше старо име кое го носеле многу жени.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close