Новости

ОВА Е ЖЕНА ХЕРОЈ: Дошла да им помогне на докторите, заболела од корона и пoчинaлa!

Подвиг за кој сборува целиот свет

Ирис Мајда целиот свој живот го поминала како медицинска сестра работејќи во Казнено-поправниот дом а потоа и во здравствениот центар во Далас.

 

foto inz.ba/

 

Таа се пензионираше како медицинска сестра во јануари, но со почетокот на пандемијата на коронавирус таа не можела да седи мирна, па решила да им помогне на медицинските лица.

Имено на 70-годишна возраст, Ирис Мајда знаеше дека враќањето на работа среде пандемија може да биде голем ризик за неа.

 

 

Но и покрај тоа што била во ризична група и мораше да биде во изолација поради возраста, таа сепак не се откажа и одлучи дека нема друг избор освен да се врати во улогата на наставник за да помогне во обука на млади луѓе кои ќе помогнат во борбата против вирусот.

„Таа сакаше да направи нешто со што ќе помогне“, изјави нејзината ќерка Селин Мајда Шамел за „Вашингтон пост“.

 

 

Таа со месеци им ги предаваше основите за грижата на десетици студенти на колеџот Колин во предградието на Далас, но во октомври, еден студент беше изложен на вирусот, а Мајда пoчина како последица од компликации на инфекцијата. Иако беше пензионирана медицинска сестра, како што вели нејзината ќерка, таа свесно ризикуваше за да помогне во образованието на идните медицински лица за време на светската здравствена криза.

 

Foto: Profimedia

 

Мајда, родена во Чарлстон, се преселила во Харлем кога имала 7 години.

Значи, кога започна пандемијата, таа мораше да оди во изолација, поради нејзините години, а тоа и падна особено тешко затоа што имаше планови. Сè што сакаше да прави беше да седне, да ја следи ситуацијата и да разговара со другите за тоа. Беше многу добро информирана – вели Селин.

-Така, во април, Мајда се пријави на колеџот Колин за да ги научи оние кои се заинтересирани да бидат медицински сестри. Училиштето вети дека учениците ќе одржуваат безбедно растојание и ќе носат маски, а наставата започна во август. Таа тогаш сфати дека понекогаш е доволно само малку охрабрување и поддршка од луѓето за да се отвори некоја врата. Мајда сакаше да биде таа што им ја отвора вратата на другите – рече нејзината ќерка.

 

Потоа, на 2 октомври се појави информацијата дека таа била во контакт со студент кој покажува симптоми на Ковид-19 , а таа беше тестирана на 9 октомври. Два дена подоцна, Мајда почна да покажува симптоми и беше примена во болницата на 17 октомври.

 

– Се надеваше дека ќе успее да се извлече, бидејќи нејзините последни зборови беа: „Ќе се борам“. За неа, ова беше услуга за земјата, бидејќи може да вработи луѓе за време на пандемија, кога тие се најпотребни. Се надевам дека учениците ќе ги разберат компромисите направени од нивните наставници и дека ќе препознаат дека се херои – заклучи Селин.

Мајда се бореше со пневмонија, беше интубирана на 28 октомври, а пooчина од срцева слабост на 14 ноември.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close