MAMA

Оваа навика може да биде многу опасна за време на пандемијата: Луѓето кои ја прават имаат 3 пати поголем ризик да добијат корона

Оваа навика може да биде многу опасна за време на пандемија

Оваа навика може да биде многу опасна за време на пандемија

Според новата студија, споделувањето јадења или чаши со некого може да ги зголеми тројно вашите шанси да се заразите со вирусот корона.

Студија за контрола на случај, неодамна објавена во списанието Emerging Infective Diseases, испитува 211 пациент на ковид и 839 учесници кои припаѓале на експериментална група во Тајланд.

Иако првичната цел на студијата беше да се открие раната ефикасност на носење маска за лице и миење раце при запирање на ширењето на болеста, наодите исто така покажаа дека луѓето кои имаат една заедничка навика, всушност се изложени на поголем ризик од инфекција.

Особено, луѓето кои делеле јадења или чаши имале 2,71 пати поголема веројатност да добијат Ковид-19 отколку оние кои чувале храна и пијалоци за себе. Авторите на студијата исто така посочуваат дека пренесувањето на вирусот во домаќинствата е релативно високо во споредба со работните места и другите средини.Тие предупредуваат дека кога се грижи за заразен член на семејство, „болното лице треба да остане во одредена просторија; ако е можно да се користи посебна бања; и не дели јадења, чаши и прибор за јадење “.

Во новата студија ЦДЦ, оние кои делеле цигари имале 6,12 пати поголема веројатност да се заразат со новиот вирус.

Друга студија од Тајланд, објавена во јули, испитувала 11 пациенти со ковид кои се заразиле на забава затоа што пиеле алкохол од една чаша.Истражувањето покажало дека луѓето кои пиеле од чаша сметале дека алкохолот ќе го убие вирусот. Сепак, тие добиле инфекција со Ковид-19. Во меѓувреме, четворица други присутни на забавата, кои не пиеле од контаминираната чаша, се спасиле од инфекцијата.

Идејата дека работниците во услужната индустрија користат обични садови, кои се користат и се мијат, доведе до тоа многу компании привремено да преминат на опции за еднократна употреба.

И додека треба да се прашувате кој друг ја допре вашата чаша, чинија и други прибор, Центрите за контрола и превенција на болести на САД велат дека веројатноста Covid-19 да се пренесе преку готвење е сè уште мала.

Професор доктор Петар Оташевиќ од Институтот за кардиоваскуларни болести „Дедиње“, вели дека студиите покажуваат дека коронавирусот може да зафати повеќе од 70 отсто од срцевиот мускул кај претходно здравите луѓе.

Петар Оташевиќ, гостувајќи на РТС рече дека пред 10 дена во светот се објавени две студии, кои испитувале како коронавирусот делува врз срцевиот мускул.

Тие покажале дека кај одреден број на болни коронавирусот предизвикува воспаление на срцевиот мускул, миокардитис, што доведува до бројни нарушувања, меѓу другото и на коморска аритмија, наведе Оташевиќ.

„Ново се дозна дека процентот на зафатеност на срцевиот мускул е поголемо отколку што се мисли, зафатен е и над 70 отсто кај претходно здрави пациенти. Тоа не тревожи зошто не сме сигурни дали тие оштетувања ќе се опорават во иднина или тие лица ќе имаат трајни проблеми, во смисла на хронична срцева слабост“, вели д-р Петар Оташевиќ.

Укажува исто така дека уште не може да бидат сосема јасни сознанијата на релативно мал број пациенти, но додава дека и срцевиот мускул кај младите лица може да го почувствува ударот од короната.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close