Брак

Оваа ЖЕНА не сака да има деца, а причината за оваа одлука ќе ве остави без ЗБОРОВИ

Се сеќавам како стоев во кујната на тетка ми кога бев 10 години

Уште од нејзиното детство, Ема Лутер се грижеше за пренаселеноста на земјата и влијанието што семејството го започнува врз животната средина.

39-годишната блогерка за Телеграф изјави  дека не планира да има деца заради тоа.

„Се сеќавам како стоев во кујната на тетка ми кога имав 10 години, играв со четворица роднини, ги хранев овците и велев дека немав намера да имам деца – затоа што има многу луѓе во светот“, рече таа.

Иако нејзината тетка беше ужасна од ова изјва, мислењето на Ема не се менуваше со годините. Всушност, токму затоа таа ја заврши врската во која беше долго време.

Во своите дваесетти години, таа раскина со човекот што го сакаше заради нејзините различни погледи за започнување семејство.

Нова загрижувачка студија

Според статистиката најмалку 285 американски деца имаат развиено тешко воспаление во врска со корона вирусот.
Тие иако се излечиле, експертите предупредуваат дека би можеле да имаат трајни оштетувања.

До вакви резултати е дојдено во две американски посебни студии кои беа објавени во понеделникот во научното списание „New England Journal of Medicine”.

Во прашање е педијатриски мултисистемски инфламаторен синдром (ПИМС) од кој заболуваат децата и кој прв пат е регистриран во Европа. Синдромот се смета за невообичаен и смртните случаи се ретки.

Но од 285 деца кои биле опфатени во американското истражување животот го изгубиле шест, а како што се наведува во студијата, вкупно се погодени околу 1000 деца ширум светот.

Според податоците на Центарот за контрола и превенција на болеста (ЦДЦ) симптомите се температура која преминува 38 степени Целзиусови за најмалку 24 часа – текот на болеста е тежок и потребно е болничко лекување.

Анализата на крвта укажува на воспаление, но покрај тоа состојбата укажува и на здравствени проблеми кои можат да погодат најмалку два органи – срце, бубрег, белите дробови, кожа или нервниот систем).

Во најмалку 35 држави во Америка се забележани овие појави

Често се јавува мачнина и дијареја, а некои деца можат да имаат исти симптоми кои потсетуваат на кавасаки синдромот – ретка болест кај децата, која може да предизвика отоци и проблеми на срцето.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close