MAMA

Научнците во шоk: Постара жена по втро пат позитивна на коронавирус во рок од 6 месеци

Што е со имунитетот?

Што е со имунитетот?

Локалните власти во Кина објавија дека една жена од градот Џингуж се тестирала за ковид 19 по шест месеци откако закрепнала од нејзината прва инфекција со вирусот.

На 68-годишната жена и беше дијагностициран коронавирус по втор пат на 9 август. Таа претходно беше тестирана на 8 февруари, по што успешно го победи вирусот до крајот на месецот.

Пациентот во моментов е во карантин и прима соодветна терапија, а сите тесни контакти се исто така тестирани.

Веста доаѓа само еден месец откако на лекар во Израел вторпат му беше дијагностициран ковид, и уште еднаш го покренува прашањето за разбирање на имунитетот.Досега немало научно докажани случаи на реинфекција, а експертите честопати обвинуваат за неточни тестови за ПЦР или за фактот излезе од телото.

Сепак, ваквите случаи го доведуваат во прашање познатиот имунитет што се создава после претходна болест.Научен труд што го опишува случајот со 82-годишен маж, кој двапати бил хоспитализиран поради инфекција со вирус на корона, неодамна беше објавен во Соединетите Држави. Тој за прв пат беше на респиратор, а само две недели по закрепнувањето, тој повторно беше хоспитализиран.

Бидејќи вирусот за прв пат е откриен во декември минатата година, научниците се борат да разберат дали повторно е возможно повторно да се изврши реинфекција или дали е факт дека вирусот никогаш не го напуштил телото.

Иако ќе биде поблаг од вториот бран, очекувано е дека до средината на декември во Србија ќе имаме уште 15.000 новозаразени, вели професорт д-р Петар Кочовиќ, редовен професор на Универзитетот „Унион – Никола Тесла“.
Лична одговорноста

Професорот Кочовиќ заедно со својот тим направи своевиден модел за следење на пандемијата на коронавирусот не само во Србија туку и во целиот свет.

Имено, тој со своите соработници направи програми кои на дневно ниви собираат податоци за бројот на лицата кои се заразени, починати и оздравени, применувајќи ги методите на машинското учење и предиктивна аналитика, во чиј состав е и Гаусовата крива, и прават прогнози за натамошното ширење на заразата.

„Во Србија, според овој модел, вториот бран завршува околу 11. септември. Веќе сега е видливо дека во наредните денови бројот на новозаразени константно ќе паѓа и очекуваме дека околу 11 септември ќе биде околу 20. Меѓутоа, од тој датум се очекува бројот на заразени повторно да оди нагоре“, заклучува Кочовиќ.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close