Дом и семејство

Научно докажано: Ако вашите деца сакаат да спијат со вас ноќе, тоа значи дека тие се паметни и самоуверени

Ако вашите деца легнуваат во кревет ноќе и спијат со вас, тие веројатно ќе станат интелигентни

Ако вашите деца легнуваат во кревет ноќе и спијат со вас, тие веројатно ќе станат интелигентни и самоуверени возрасни. Барем така тврди една од многуте студии.

Додека вие се борите за да го научите детето само да спие, а тоа постојано доаѓа во вашиот кревет, ве удира по лицето во ребрата додека се обидува да се прилагоди, а истовремено да ви ја украде перницата, запомнете дека би можеле тоа да им помогнете да успеат подоцна во животот.

Имено, истражувањето покажало дека децата кои се во можност да излезат од својот кревет среде ноќ и да влезат во на родителите, имаа подобри тестови во текот на првите години на училиште.

Исто така, откриено е дека овие деца се позадоволни од животот во зрелоста и честопати се чувствуваат посигурни во своите врски, а тоа особено важи за момчињата, пренесува Практично родителство. „Кога се гледаше примерок од студенти по психологија, ретроспективното истражување покажа дека мажите кои се во детството спиеле во кревет со родители имаат поголема самодоверба и чувствуваат помалку вина и вознемиреност “, се вели во студијата.

Авторите на слична студија, Робин Луис и Луис Јанда, исто така, објавија дека децата секогаш „се чувствувале безбедно кога знаеле дека можат, доколку имаат лош сон, да влезат во креветот на мама и тато“.

Но, експертите исто така предупредуваат дека спиењето заедно со мали бебиња сè уште не се препорачува поради ризикот од СИДА (синдром на ненадејно заминување од овој свет на новороденче).

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close