Бебе

Научниците тврдат: Најголем дел од нашите гени ги наследуваме од неа, а не од МАМА и ТАТО!!

Тој потенцира дека од сите други роднини, таа е најодговорната за наследството на гените

Повеќето гени што ги наследуваме потекнуваат од бабите од страна на  мајките, откриле научниците.

Алехандро Јодоровски, чилеански есеист, објасни дека влијанието на бабата од страната на мајката е клучно, така што тој може да ја прескокне генерацијата и да премине директно од баба до внуците.

Тој потенцира дека од сите други роднини, таа е најодговорната за наследството на гените. Во просек, ние делиме 25 проценти од нашата ДНК со нашите баби и дедовци.Истражувањата од Универзитетот во Кембриџ покажаа неверојатна врска со мајката на мајка ми заради Х-хромозомот. Значи, бабите од страната на мајката им пренесуваат 25% од гените на внуците, што им овозможува да ги наследат нејзините гени.

Бабите и дедовците им пренесуваат на Х-хромозомите само на нивните внуци, но не и на машките. Додека една баба на татковци има 50 проценти Х-приврзаност кон внуците, тие се 0 0 проценти Х-поврзани со машките внуци.

Децата можеби изгледаат исто како нивната баба, но дури и кога тоа не е случај, на нив секогаш ќе има ознака на баба: дупки на образите, насмевка, боја на очите, движења, начин на одење. Исто така, тие понекогаш ја наследуваат структурата на коските, мускулите или дури и генетските заболувања од нивните баби и дедовци.

Мајчините допири, прегратки и бакнежи го зајакнуваат имунитетот на бебето

Мајчините допири и бакнежи им помагаат на бебињата полесно да дишат. Бебињата се смирени и побрзо качуваат тежина, а така се зајакнува и нивниот имунитет.

Истражувањата покажале дека со бакнувањето на своите бебиња, мајките им пренесуваат одредени бактерии кои им го зајакнуваат имунитетот и го штитат бебето од настинка и болеси на увото.

Исто така мајчиниот допир го забрзува заздравувањето кај новороденчињата. Овие факти се откриени во болница за предвремено родени бебиња. Истражувањето опфатило 61 бебе, а истражувачите го мериле пулсот, дишењето, нивото на кислорот и изразите на лицето на бебето.

Резултатите покажале дека децата кои биле изложени на мајчините прегратки и бакнежи, оправиле многу побрзо отколку децата кои биле одвоени од своите мајки.

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close