Бебе

Може да помине дури и една година до првата менстpyација по породувањето!

Кога доите, хормонот пролактин се ослободува во мозокот, кој потоа го стимулира ткивото на дојката да произведува повеќе млеко, вели д -р Хедер Рупе за PopSugar...

Постојат многу промени во телото на жената за време на бременоста, а една од нив, за која ретко се зборува, е повторното доаѓање на менструалниот циклус.

фото илустрација

Во тие девет месеци кога сте бремени и кога немате менструација, заборавате на вашиот претходен живот – купување тампони или хигиенски влошки.

По породувањето, се јавува вагинално крварење кое трае две до шест недели. Но, тоа не е менструација, туку се случува поради процесот на лекување и обновување на телото од одвојување на плацентата. Меѓутоа, по споменатиот феномен, менструацијата може да отсуствува и до една година, во зависност од тоа дали доите или не, и во зависност од должината на доењето.

фото илустрација

Зошто доењето го спречува враќањето на менструацијата?

Кога доите, хормонот пролактин се ослободува во мозокот, кој потоа го стимулира ткивото на дојката да произведува повеќе млеко, вели д -р Хедер Рупе за PopSugar.

„Хормонот пролактин, исто така, ја спречува овулацијата на јајниците и затоа спречува да дојде до менструација“, објасни таа. Рупе понатаму наведува дека ако доите на секои три до четири часа, циклусите не треба да се враќаат додека не почнете да доите поретко.

фото илустрација

Кога може да очекувате да ви се врати менструацијата?

Иако е познато дека доењето го одложува враќањето на вашиот менструален циклус, не постои реален начин кој може да предвиди точно кога ќе се врати.

„Женските тела немаат и не читаат„ упатства “за тоа како треба да реагираат на доењето“, рече Рупе.

“Кај некои жени, циклусите се враќаат веднаш, иако бебето го дојат на секои два часа. Други жени забележуваат дека нивниот циклус не се враќа дури и кога бебето е доено само ноќе”.

фото илустрација

Ени Габилет за PopSugar изјави дека нејзиниот менструален циклус се вратил 11 месеци по породувањето. Ја доела ќерката осум месеци, а само три месеци откако престанала да дои, ја добила првата менструација по породувањето. Д -р Хедер Рупе рече дека не е невообичаено.

– „На некои жени може да им требаат неколку месеци за да им се врати циклусот во нормала“, објасни таа, и посочи дека треба да се спроведат дополнителни научни истражувања за оваа тема, но „за време на разговорите со пациентите, се чини дека колку подолго жените дојат, толку подолго се одложува добивањето на првиот циклус по породувањето“.

фото илустрација

Како доењето влијае на вашата способност да забремените?

Жената не може да забремени ако нема овулација, а доколку не овулирате, најверојатно нема да добиете ни менструација. Значи, ако се надевате дека повторно ќе забремените и се уште немате менструација по породувањето, треба да разговарате со вашиот лекар за можни опции, како што е прекинување на доењето.

фото илустрација

Иако е точно дека не можете да забремените ако не овулирате, може да ви се случи да овулирате без да бидете свесни за тоа. Затоа, ако сакате да избегнете неочекувана бременост, задолжително разговарајте со вашиот лекар за можностите за безбедна контрацепција за доење, без оглед на тоа дали менструалниот циклус се вратил во „нормала“ или не.

фото илустрација

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close