MAMA

МНОГУМИНА ЌЕ СЕ ОСМЕЛАТ ДА ТИ КАЖАТ: Ти си жена, мајка, не можеш да се однесуваш така …

Вашето дете мора да биде на прво место. Не смеете да му оставите на сопругот да се грижи за тоа!"

Сите овие зборови започнуваат вака „Ти си жена, мајка …“ и сите тие имаат за цел да направат да се чувствувате виновни.

“Вие сте мајката! Вашето дете мора да биде на прво место. Не смеете да му оставите на сопругот да се грижи за него!”

“Вие сте жена, жена, треба да знаете како да готвите пилешко …”

И што сега? Излезе дека треба да се срамите поради вашите сфаќања од роднини, пријатели, познаници кои не се вклопуваат во вашите размислувања за тоа како и што треба да биде жената?

Сите овие зборови се користат за манипулирање со жени. Тие се користат од луѓе на кои ни одговара да одиме во насоката во која им одговара. Едноставно кажано, тие сакаат да направат жена послушна сопруга, мајка, ќерка, снаа … Да готват повеќе и да зборуваат помалку …

Вие сте возрасен човек кој знае како и на кој начин треба да живее и не ви требаат вакви зборови. Мора да се браниш од манипулација.

Најдобрата одбрана е или целосно да ги игнорирате и да работите сами или едноставно да одговорите делумно на нив.

На пример: “Да, јас имам рецепт за најдобро пилешко – само го нарачувам од ресторан!”

Или:

„На детето му треба и татко, фактот што отидов на кафе со моите пријатели значи дека им оставив простор да се дружат!

Манипулаторот тогаш ќе сфати дека неговите зборови не ве допираат и со текот на времето ќе го изгуби интересот за провокација.

Ја нема веќе таа мода се’ „да биде под конец“, а ги нема ни тие фамозни фризури. Но, постојат некои работи кои современата жена ги има, додека нејзините претходнички можеле само да сонуваат.

Таа денес има право на глас, право на рамномерно образование, право да стане мајка кога нејзе тоа ѝ одговара, но и право да стане шеф.

Од неа не се очекува само да биде убава и да биде домакинка. Модерната жена не седи дома со скрстени раце, туку оди да ги земе децата од градинка по своето работно време. Задолжена е за ред во куќата, успех на работа, воспитување на децата, а ако умее да направи одличен ручек, па таа жена е незаменлива!

Но, сепак современата жена носи тежок товар. Да се има сопруг, деца, кариера и неколку верни пријатели е вистинско богатство, но како и со материјалното, така и со ова треба внимателно да се постапува.

Кој кога треба да замине в училиште, кој оди на работа, кој ќе ги земе децата, која баба е слободна да ги чува, што треба да се однесе на работа, кога е кој состанок, како треба да се облече, кога да стигне кај фризер… Ова се навистина многу прашања, а модерната жена на нив треба да има одговор и огромна сила за се’ да постигне.

Звучи како невозможна мисија, зар не?! Но, тоа е сепак секодјневие кое го прифаќаат милиони жени.

Не можам да поднесам кога некој ќе ми рече дека јас сум само мајка!

Да, јас сум мајка. Тоа ме прави аларм, готвачка, келнерка, учителка, медицинка сестра, мајстор, заштитничка, фотограф, советник, менаџер, декоратор, фризер, личен асистент, банкомат… А да, јас сум и таа која ги брка вештерките ноќе.

Јас не сум платена, немам годишен одмор или боледување. Работам и ден и ноќ. Јас сум на располагање 24/7. Тоа е „ДА СЕ БИДЕ САМО МАЈКА“!!! Јас можам да бидам ништо за вас, но сум се’ за некого. Ќе направам се’ за своето дете… и пак ли ќе кажете дека сум само мајка?

Покрај тоа што сум мајка, морам да бидам и сопруга, пријателка, и ќерка и сестра и тетка и… Ако имам слободно време, тогаш подготвувам нови рецепти за моите најмили, изработувам рачен накит, создавам убаво катче за најсаканите.

Јас сум и вработена жена која станува многу порано од сите, за потоа навремено да стигнам на работното место и да започнам со мојата дневна рутина. Кога завршувам со работа, на пат кон дома размислувам што ќе јадеме утре, затоа што за денес зготвив вчера.

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close