MAMA

Мајките не можат на бебето да му пренесат корона со доење, но еве како можат

Докажано е дека не постои bирус во млекото и веќе нема дилема за тоа, но вирусот може да се пренесе преку респираторен пат.

Дилемата дали жената може да зарази бебе со корона со доење, се провлекува уште од почетокот на епидемијата. На конференцијата на кризниот штаб на СЗО деновиве исто така беше потврдено дека заразените мајки можат да ги дојат своите бебиња без страв, со забелешка дека треба да користат заштита за да се спречи преносот на вирусот преку респираторен пат.

Доењето е неприкосновено, и потребно е само жената да носи маска, да ја проветрува просторијата каде бебето престојува и да спие на растојание од најмалку 2,5 метри, потврди д-р Љиљана Станковиќ, неонатолог на фронтот ГАК Народен фронт за „Објектив.рс“.

Препораката заснована на бројни истражувања што се прават од почетокот на епидемијата е дека доењето треба да се продолжи и доколку бремената жена е заразена со ковид.

„Струката стои зад фактот дека мајчиното млеко е најдобрата храна, дека придонесува за здравјето и дека не може да се замени со ништо. Докажано е дека нема вирус во млекото и повеќе нема дилема за тоа. Во случаи кои се познати кај доилки со ковид-19, досега вирусот не е изолиран во мајчиното млеко. Постојат неколку истражувања во кои се тврди дека во млекото на заразените жени има дури и антитела против вирусот, како што е забележано и кај другите видови на вирусот САРС “, вели д-р Станковиќ.

Дури 90% од бремените жени имаат поблага варијанта на ковид 19, што придонесува вирусот да се пренесува во мал број случаи.

Дури 90% од бремените жени имаат поблага варијанта на ковид 19, што придонесува за вирус да се пренесува во мал број случаи. „Во искуствата што ги имаме во Народниот фронт на ГАК, немаше пренос кај заразените жени кои дојат бебиња. Важно е да се грижите кога се грижите, за да не се случи трансферот. Но, од тоа не треба да се плашиме, бидејќи мерките се многу едноставни “, вели д-р Станковиќ.

Потребно е мајката да ги мие рацете редовно и да стави маска при доење, додека го преслекува или бања детето, за да н се случи да го зарази бебето преку респираторен пат.

Важна е хигиената на телото и вентилацијата на просторијата во која се наоѓа бебето. Жените честопати се прашуваат дали можат да спијат во иста просторија со бебето, а како што вели д-р Станковиќ доколку е можно, не е лошо бебето да биде во посебна просторија, или во краен случај, да има оддалеченост од 2,5 метри која е сосем доволна “.

Од друга страна не треба околу мајката која што тукушто се породила а се прави голема драма доколку има ковид. Нема потреба да се употребуваат силни средства за дезинфекција и хигиена, посебно не на дојките. Тоа може да биде и многу штетно и опасно. Доволно е мајката да се истушира, да ги измие рацете доколку кивнала или се искашлала.

На официјалната страна на Уницеф на македонски, пишува дека сите мајки во погодените и во подрачјата на ризик кои имаат симптоми на треска, кашлица или отежнато дишење, треба веднаш да побараат медицинска помош и да ги следат инструкциите од својот лекар. Но со оглед на придобивките од доењето и малата улога на мајчиното млеко во пренесување на други респираторни вируси, мајката може да продолжи со доење, спроведувајќи ги сите потребни мерки на претпазливост.

За мајките со симптоми кои се чувствуваат доволно добро за да дојат, ова значи да носат маска кога се во близина на детето (и при хранење), да ги измијат рацете пред и по контактот со детето (како и при хранење), и да ги исчистат/дезинфицираат контаминираните површини – како што треба да се направи во сите случаи кога некој со потврден или суспектен КОВИД-19 комуницира со другите, вклучувајќи ги и децата. Ако мајката е премногу болна, треба да се охрабри да се молзе и млекото да му го дава на детето преку чиста чашка и/или со лажиче – истовремено следејќи ги истите начини на превенција, сугерираат од Уницеф.

Поддршка на доењето за поздрава планета

„Поддршка на доењето за поздрава планета“ е годинешното мото на Светската недела на доењето, што традиционално се одбележува од 1 до 7 август.

Од Комитетот за доење при Министерството за здравство (МЗ) посочуваат дека во согласност со препораките на СЗО и УНИЦЕФ, мајките треба да ги дојат своите бебиња и доколку имаат Ковид-19 бидејќи придобивките го надминуваат ризикот од зараза. СЗО препорачува мајките кај кои постои сомневање или е потврден Ковид-19 да бидат охрабрени, како и сите други мајки, да почнат или да продолжат со доењето. Многубројните предности од доењето за новороденчињата и за децата значително го надминуваат потенцијалниот ризик од зараза со Ковид-19.
Од МЗ додаваат дека досегашните научни истражувања покажуваат дека новиот коронавирус не се пренесува преку мајчиното млеко. За време на доењето и контактот со бебето треба да применуваат респираторна хигиена, доколку е можно да носат маска; потребно е да ги мијат своите раце пред и по допирање на бебето со сапун и вода или дезинфициенс на база на алкохол. Миењето на рацете треба да биде најмалку 20-30 секунди во согласност со препораките и техниките за правилно миење на рацете, како и редовно чистење и дезинфицирање на површините што ги имаат допрено.

„Доењето е еден од најважните начини за унапредување и чување на здравјето. Тоа е најдобриот начин на исхрана на доенчињата, ја поставува основата за добро здравје не само во периодот на детството туку и во адултната возраст, воедно носи и голем број бенефити за мајките и за општеството во целост. Во согласност со препораките на СЗО доењето треба да е ексклузивно во првите шест месеци од животот, да трае до две години и подолго, паралелно со воведувањето други видови храна по шестиот месец“, велат од Министерството за здравство.

Стручни совети од Комитетот за доење: одговори на најчесто поставувани прашања од мајките што се пред породување и во страв од инфекција, нивна или на нивното бебе:

Дали може да се пренесе вирусот од мајката на бебето?

Одговорот е дека постојат студии што се контроверзни, тие што пронашле вертикална трасмисија на вирусот се со мал процент од 7 до 10 проценти, а бебињата се без симптоми или со лесна клиничка слика.

Дали мајките што се суспектни или позитивни на коронавирусот може безбедно да ги дојат своите бебиња?

Одговорот е да, треба и пожелно е да ги дојат своите бебиња бидејќи ако се престане со доењето, ќе се намали и количеството мајчино млеко, а со тоа и заштитните фактори што ги содржи. Мајчиното млеко содржи антимикробни фактори: секреторен ИгА, ИгМ, ИгГ, олигосахариди, лизозими, леукоцити и таканаречени цитокини и антиинфламаторни фактори.

Дали во мајчиното млеко кај позитивна мајка на Ковид-19 може да го има SARs- CoV?

Реализирани се повеќе студии во разни региони од светот и во ниту една од нив не е докажано присуство на вирусот во мајчиното млеко. Тоа значи дека единствен начин на кој мајката може да му го пренесе вирусот на своето дете е преку респираторните патишта. Поради тоа, неопходно е одржување на личната хигиена и задолжителна употреба на заштитни маски при доењето. Во случај кога мајката е со потешка клиничка слика, која бара нејзина хоспитализација, пожелно е ако постојат услови, да се искористи нејзиното измолзено млеко со помош на медицински сестри. А во случај да е со исклучително тешка клиничка слика, може да се користи измолзено млеко од мајка донор.

Исто така, според СЗО и УНИЦЕФ, суспектна или позитивна мајка во првите моменти од раѓањето треба да го стави бебето на своите гради не само заради млекото, туку и заради таканаречениот контакт „skin-to-skin“, исклучително значаен за емотивната и психолошката поддршка како за бебето така и за мајката.

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close