Кафе муабет

Ковид-19 напаѓа уште едно сетило- најново откритие на докторите од соседството!

Милисављевиќ, изјави за РТС дека тимот експерти е во црвената зона и го испитува влијанието на коронавирусот врз слухот кај умерено тешки и тешки пациенти...

Тим лекари од клиниката за ОРЛ во Клиничкиот центар во Ниш го испитуваше ефектот на коронавирусот врз слухот и се покажа дека болеста „Ковид-19“ може да доведе до благо и умерено губење на слухот при високи фреквенции.

FOTO: PROFIMEDIA

Ова е прва сеопфатна студија во светот за влијанието на „Ковид“ врз слухот, изјави за РТС директорот на клиниката за ОРЛ, Душан Милисављевиќ.

Foto: Profimedia/MICHAEL KAPPELER/AFP

Милисављевиќ, изјави за РТС дека тимот експерти е во црвената зона и го испитува влијанието на коронавирусот врз слухот кај умерено тешки и тешки пациенти.

Foto: Ilustracija, EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

„Откривме благ до умерен губиток на слухот при високи фреквенции. Ова значи дека коронавирусот може да го нападне и аудитивниот нерв. Ги евидентиравме пациентите, ги повикавме дополнително да го проверат слухот и им препорачуваме да влезат во втората фаза, односно да најдат соодветна терапија “, рече директорот на клиниката за ОРЛ.

Фото Илустрација

Врз основа на овие податоци, Милисављевиќ посочува дека кај некои пациенти, слухот се враќа за неколку недели, а кај некои и по неколку месеци. Директорот на клиниката за ОРЛ наведува дека дексаместазон, кортико препарат, се користи за време на третманот на пациенти со оштетен слух.

foto inz.ba/ илустрација

Наведува дека постојат две теории за тоа како коронавирусот го напаѓа и оштетува аудитивниот нерв.

Првото, вели тој, е дека се формираат микротромби во крвта што го погодиле внатрешното уво и ја оштетиле васкуларизацијата на аудитивниот нерв. Второто, според него, е недостатокот на кислород во хемоглобинот, што го оштетува аудитивниот нерв.

фото Илустрација

Милисављевиќ забележува дека никој во светот се уште нема спроведено таква сеопфатна студија за влијанието на „Ковид-19“ врз слухот и додава дека резултатите од студијата ќе бидат испратени до водечкиот американски магазин кој се занимава со тестови за ОРЛ.

фото Илустрација

Клучни симптоми на коронавирус:

– висока температура – нова, континуирана кашлица – губење или промена на сетилото за мирис или вкус.

Дали треската значи дека имате корона вирус?

Имате висока температура – 37,8 степени Целзиусови или повисока. Оваа треска може да се појави и кога телото се бори против каква било инфекција – не само со вирусот корона.

фото илустрација

Најдобро е да користите термометар за мерење. Но, ако го немате, проверете дали вие или лицето за кое сте загрижени е жешко на допир на градите или грбот.

Иако треската е клучен симптом на коронавирусот, може исто така да се случи да имате грип или друга инфекција.

foto nezavisen vesnik

Треската не е вообичаена за настинка Што е со кашлицата?

Кога имате настинка или грип, веројатно кашлате, заедно со други симптоми.

Грипот обично се појавува ненадејно, а заразеното лице, покрај кашлање, честопати ќе чувствува и мускулна болка, настинка, главоболка, замор, болка во грлото и течење на носот или затнат.

фото илустрација

Симптомите се посилни отколку кога сте настинати.

Студот се развива постепено и е помалку силен, иако сè уште се чувствувате лошо.Заедно со кашлицата, може да кивнете или да имате болки во грлото и течење на носот. Треска, болки во мускулите и главоболки се ретки.

фото илустрација

Кашлањето со коронавирус може да трае повеќе од еден час или во рок од 24 часа ќе имате три или повеќе напади на кашлање. Ако често кашлате поради хронични белодробни заболувања, кашлицата како резултат на вирусот корона може да биде уште посилна од вообичаеното.

Треба да бидете тестирани за коронавирус ако се појави нова, постојана кашлица.

фото илустрација

Што значи губење или промена на чувството за мирис или вкус?

Овие се клучните симптоми на коронавирус и значат дека треба да бидете тестирани.

Дали кивањето значи дека имам вирус корона?

Кивањето не е симптом на коронавирусот и освен ако имате треска, кашлица или губење на мирис и вкус, не ви треба тест.

Капките со кивање можат да ја шират инфекцијата, затоа користете марамчиња кои потоа ќе ги фрлите во корпа и ќе ги измиете рацете.

фото илустрација

Последици кои ги остава овој вирус!

Иако повеќето луѓе кои биле заболени од коронавирус, се опоравуваат по две до три недели, сепак во некои случаеви вирусот остава трајни последици.

Тоа се нарекува симптом на пост-ковид кој трае со месеци подоцна. Најчестите симптоми со кои се уште се соочуваат заболените од ковид се болка во мускулите, хроничен замор и отежнато дишење со месеци.

фото илустрација

Состојбата позната како „долг Ковид“ може сериозно да наштети на животот на луѓето, а во меѓувреме, чести приказни за исцрпеност се појавија дури и по кратка прошетка.
Сепак, дури и најосновните прашања – како на пример зошто луѓето се соочуваат со долг Ковид или дали ќе се опорават целосно- се полни со непознати и неизвесности.

фото илустрација

Не постои медицинска дефиниција или список на симптоми што ги споделуваат сите пациенти – две лица со долг Ковид можат да имаат многу различни искуства.

Сепак, најчеста карактеристика е заморот, кој ве вознемирува во сè.

фото илустрација

Другите симптоми вклучуваат отежнато дишење, постојана кашлица, болни зглобови, болки во мускулите, проблеми со видот и слухот, главоболки, губење на чувството за мирис и вкус и оштетување на срцето, белите дробови, бубрезите и цревата.

фото илустрација

Пријавени се и проблеми со менталното здравје, како што се депресија, вознемиреност и недостаток на концентрација.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close