MAMA

Клинички психолози открија: Овие седум знаци се потврда дека сте добра МАЈКА!

Родителите често се грижат дали добро ги воспитуваат своите деца и дали се добри родители

Знам дека родителите завршуваат одлична работа кога доаѓа нивното дете затоа што имаат одредени проблеми.

Родителите често се грижат дали добро ги воспитуваат своите деца

Родителите често се грижат дали добро ги воспитуваат своите деца и дали се добри родители. Современите мајки и татковци имаат повисоки стандарди бидејќи ги носат своите деца во зрелоста. На патот, многу е лесно да паднете во стапицата и да се споредувате со другите родители или да барате надворешни знаци за ваш успех.

Надин ван дер Линден работи како клинички психолог и е автор на „Приказни од рововите за родители: клинички психолог наспроти мајчинството“ (Приказни за родителство и мајчинство). За порталот Мајчин, таа објасни како родителите можат да знаат дали се на добар пат и кои се показателите и знаците дека сте добар родител.

ДЕТЕТО ПОКАЖУВА РАЗЛИЧНИ ЕМОЦИИ ПРЕД ВАС

Понекогаш е многу тешко за детето кога ќе се најде во многу емотивен период. Понекогаш може да изгледа дека нема потреба детето да ги изразува сите свои емоции пред вас, но способноста на детето да ви покаже лутина, тага или страв е добар знак, бидејќи тој се чувствува безбедно со вас.

“Многу ме загрижува кога детето ги крие своите чувства од своите родители. Честопати тоа е знак за големи проблеми во врската”. Обидете се да избегнете затворање на детето и не мешајте во изразувањето на неговите чувства. Наместо тоа, обрнете внимание кога детето ќе се отвори, негувајте ја таа практика и бидете благодарни за тоа.

“Видов како се удриаш во ѕид и беше многу лут. И ми рече дека тоа е затоа што твојата сестра не те пуштила да играш”, оваа реченица му кажува на вашето дете дека можете да ги поднесете неговите чувства и да ги разберете неговите перспектива.

ДЕТЕТО  ДОАЃА КАЈ ВАС КОГА Е ПОВРЕДЕНО ИЛИ СЕ СООЧУВА СО ПРОБЛЕМ

Знам дека родителите завршуваат одлична работа кога ќе дојде нивното дете затоа што имаат одредени проблеми. Ова значи дека сте обезбедиле безбедно прибежиште каде што доаѓа детето кога му треба помош.

Добар начин да го охрабрите ова е да го слушате проблемот со раката ширум отворена, без разлика дали проблемот изгледа мал или голем. Вашата врска ќе биде отворена за комуникација за работи што се тешки во животот.

Детето може да зборува за неговите мисли и чувства без страв од осуда или казна

Ова е позитивен знак за прифаќање на отворена и флексибилна врска. Некои родители несвесно ја ограничуваат комуникацијата со своето дете преку нивното однесување, како што е претерано реагирање на мисли или чувства што не ги сакаат или оние што го доведуваат во прашање неговото однесување како родител.

Другите родители се толку кревки што нивните деца не сакаат да ги оптоваруваат со своите мисли и чувства. Загрижен сум кога родител ќе рече: „Моето дете е моја карпа“. Родителите се карпи, а децата никогаш не треба да бидат. Можете да ги поддржувате мислите и чувствата на вашето дете, без разлика кој сте.

Ако ви треба дополнителна поддршка, направете го тоа со возрасен, но не и со дете.

ВАШАТА ПОВРАТНА ИНФОРМАЦИЈА НЕ Е КРИТИЧНА И НЕ ГО КАТЕГОРИЗИРА ДЕТЕТО

Добрите родители не го критикуваат однесувањето и избегнуваат етикети како „лошо“, „непослушно“, „алчно“ и „мрзливо“.Прекрасно е да напредувате во нешто што го сакате.

Понекогаш, гледам родител кој управува со интересот на детето да ги исполни своите соништа и потреби. Кога принудувате дете да стори нешто за свои интереси, сè може да тргне наопаку, дури и кога се чини дека сè оди како што треба. Ваквите постапки можат да го натераат детето да се чувствува неуспешно.

Исто така, ако тој не успее, а зад него стои нарцисоидна родителска амбиција, децата го носат товарот на разочаран родител и сопственото разочарување.

СТАВАЊЕ ГРАНИЦИ

Добрите родители го водат однесувањето на своето дете поставувајќи граници и граници. Децата без граници и правила честопати влегуваат во неволја или се губат. Границите им помагаат да се чувствуваат сакани и ценети, дури и ако понекогаш не ги сакаат истите тие граници. Тие едноставно им требаат.

Некои примери на добро поставени граници се: рутина за спиење и учтиво изразување кон членовите на семејството.

ГИ КОРЕГИРААТ ГРЕШКИТЕ

Способноста да ја поправите врската со дете е знак на добар родител. Ако викате и премногу реагиравте, многу е важно да ја поправите таа врска. Разговорот со вашето дете може да ви помогне да ја решите ситуацијата, објаснувајќи дека понекогаш ви треба помош и за вашите чувства.

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close