Кафе муабет

Катарина на Инстаграм јавно зборува за пeкoлот низ кој поминала заради сопругот

Темите што ги избира се претежно оние за кои многумина  молчат...

24 годишната Катарина Карташова од Русија е самохрана мајка која реши јавно да прозбори за својот живот и за се она што помнала.

Фото Инстаграм: Katarina K.
Фото Инстаграм: Katarina K.

Имено таа е студентка на Правниот и филозофскиот факултет и е жртва на семејно нacилcтво па реши јавно да прозбори на оваа тема и да ја подигне свеста кај жените со истиот проблем.

Нејзиниот начин е провокативен и погодува точно во центарот. Темите што ги избира се претежно оние за кои многумина  молчат.

Фото Инстаграм: Katarina K.

Катарина најчесто зборува за теми од лично искуство и сето тоа го објавува на својот Инстаграм профил.

Најболно е секако преживеаното нacилство кое го доживеала за време на бременоста.

Таа се најде во центарот на вниманието на јавноста токму кога собра храброст отворено да зборува за она што го доживеала.

Фото Инстаграм: Katarina K.
Фото Инстаграм: Katarina K.

Катарина сведочеше дека била пре-тепана во осмиот месец од бременоста. Не беше прв пат, но тие те-пања беа толку страшни што дури и семејството на нејзиниот поранешен партнер интервенирало, па била повикана и полицијата.

Катарина отворено пишува и за настаните што му претходеа на сето ова.

Фото Инстаграм: Katarina K.
Фото Инстаграм: Katarina K.
Фото Инстаграм: Katarina K.

…. 25. 1. 2018 година.

Добро се сеќавам на датумот затоа што тој ден требаше да се преселиме во Русија. Да, засекогаш. Мојот поранешен партнер ме убеди дека итно треба да се преселиме во Русија со моите баба и дедо и да се венчаме таму. Претпоставувате, насилството веќе стана редовно.

Фото Инстаграм: Katarina K.
Фото Инстаграм: Katarina K.
Фото Инстаграм: Katarina K.

Идејата воопшто не ми се допадна, но тој ме убеди дека таму ќе биде подобро, дека е подобро да се венчаме таму и дека ќе биде многу подобро за нашето дете да живееме во Русија – ние веќе испланиравме се.

Не ми се допаѓаше таа идеја и сакав да ја избегнам во секој поглед.

На овој пост, многу работи ќе ви изгледаат нелогично, дека нешто „не одговара“, сигурно ќе ги има оние глупави коментари од хорор-гледачите „ПА ШТО САМО НЕ ГО НАПРАВИ ТОА И ТОА“. Но, кога сте под постојан стрес и во вечно нacилство и страв, вашиот мозок функционира едноставно поинаку.

Фото Инстаграм: Katarina K.
Фото Инстаграм: Katarina K.
Фото Инстаграм: Katarina K.

Се обидов да кажам дека не можам да го напуштам колеџот – „има факултет и таму ќе се погрижиме за сето тоа“ велеше. Всушност, јас не сум била на колеџ откако се преселив со него на 1 декември 2017 година. Чудо е што не ја паднав таа година.

Им реков на баба и дедо дека можеби ќе дојдеме ако успеам да завршам сè на универзитетот (што не сум бил веќе еден месец и не ни планирав да полагам испити во јануари)

Фото Инстаграм: Katarina K.
Фото Инстаграм: Katarina K.

По секоја цена сакав да ги заштитам од сцената каде мене, нивната миленичка некој ја тепа. Тоа беше мојот најголем страв. Секако, тој ми вети дека никогаш нема да се случи – тоа е една од оние објави во кои таа зборува за преживеаното насилство.

Покрај тоа, таа отворено зборува за мајчинството:

Фото Инстаграм: Katarina K.
Фото Инстаграм: Katarina K.

„Не,  сè вредеше и целата болка исчезна кога го видов мојот мал Ангел.. Кога го видов моето дете, ме обзеде нова паника, страв, ТEPОР и огромна грижа за него. Ова се емоции што ги почувствував по раѓањето а не благослов и среќа и дека цела болка вредеше. „Бидејќи не вредеше. Тој му наштети на моето дете. Детето се чувствува, јас чувствувам дека веќе немам сила, исцрпена сум од одговарањето на прашањата за моето дете.

Фото Инстаграм: Katarina K.
Фото Инстаграм: Katarina K.

Покрај тоа, Катарина се занимава со општи теми за здравјето на жените на својот Инстаграм профил, бидејќи исто така дипломирала на Медицинскиот колеџ.

Катарина сè уште се обидува да го отстрани силеџијата од својот живот. Во меѓувреме, таа воспитува дете, дава испити и се бори против предрасудите и митовите, а за сето тоа редовно пишува на Инстаграм.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close