Новости

Како правилно да го казнувате детето а тоа да не влијае на самодовербата на детето

Овие девет начини ќе ви помогнат за правилно воспитување на детето

Според статистичките податоци, скоро секој родител е убеден дека добро го воспитува своето дете, но навистина, не е сè толку едноставно и мазно.

Често возрасните не можат да ги контролираат своите емоции и ги казнуваат своите деца повеќе отколку што tie навистина заслужуваат.

Ова има негативни последици врз децата: тие развиваат стравови и стереотипи.

Oвие стручни препораки од Сузана Ѓулчиќ можат да ви помогнат да знаете кога и како ефикасно да го казнувате вашето дете, без да ја нарушите неговата самодоверба:

Ако детето немало лоши намери, не треба да се казнува

 

Во огромното мнозинство на ситуации, децата не се обидуваат да наштетат некому, тие само се љубопитни и сакаат да ги откриваат работите. И, кога детето само се обидува да научи нешто, треба да биде поддржано дури и ако со неговите постапки направил нешто негативно. Истото важи и за ситуациите кои беа целосни случајности. Сочувствувајте со детето и кажете му како да ја поправи ситуацијата.

Кога детето ќе биде казнето за некоја ненамерна работа, родителите ризикуваат детето да прерасне во неодлучна личност. Тоа ќе прави умее само да работи по наредба, бидејќи е навикнато да дејствува по наредба на некој моќен.

Но, таквиот возрасен човек не може да носи свои одлуки или да биде одговорен.

Предлозите и наредбите се различни работи

Овие ситуации се нарекуваат стереотипни дејства. Родителите обично мислат дека традиционалните начини на воспитување се точни. Обично размислуваат според принципот „затоа што така е правилно“ или „затоа што моите родители го правеа истото“. Постои голема разлика помеѓу изреката „Можеби не треба повеќе да играш игри?“ и „Не играј игри“. Првиот е предлог, а вториот е наредба.

Значи, треба да го казните вашето дете само ако сте му наредиле да стори нешто или не.

Ако детето е емоционално силно и стабилно и е казнето за спротивставување на предлогот, тоа ќе биде добро. Но, ако е чувствително, може да биде многу повредено. Во тој случај, таквото чувствително дете, кога ќе порасне, можеби ќе сака да ги почитува наредбите на сите луѓе што ги почитува затоа што се плаши од последиците.

Казната не смее да биде емотивна

Кога детето не сака да слуша, некои родители кога премногу се налутат, не можат да го контролираат својот гнев иако ги сакаат своите деца. Ова често е предизвикано од големи очекувања. И кога тие очекувања се судираат со реалноста, родителите стануваат незадоволни. Тие емоции треба да се потиснат.

Ако детето е чувствително, може да има проблеми во иднина поради сето тоа викање. Психолозите велат дека тие можат да зависат дури и од луѓе кои имаат висок социјален статус.

Јавната казна е неприфатлива

Јавната казна ги прави децата засрамени и лути. Психолозите не препорачуваат употреба на популарни изрази како што се „што ќе кажат другите?“.

Патем, истото се случува кога децата ќе бидат наградени во јавноста, тие можат да станат премногу арогантни.

Дете кое често се казнува во јавноста секогаш се чувствува понижено и очекува ситуацијата да се повтори.

Кога ќе порасне, ова дете може да се претвори во личност која целосно се потпира на мислењето на мнозинството и не може да носи свои одлуки.

Ако сте се заканиле дека ќе го казните, треба и да го казните

Ако возрасно лице ветило дека ќе казни дете, треба да го стори тоа.

Заканата што ја упатува родителот, според детските психолози, е полоша од казната. Децата брзо сфаќаат дека нивните родители само зборуваат и престануваат да им веруваат. Нивниот систем на вредности наскоро се оштетува: тие не можат да ја разберат разликата помеѓу добро и лошо затоа што немаат регулаторен систем.

Сепак, можете да ја игнорирате казната ако очекувањето е веќе ефективно. Но, во овој случај, треба да му објасните на детето дека ова однесување не е нормално, тоа е само исклучок.

Кога не знаете кој е виновен, казнете ги сите!

Ако родителот не е сигурен кое дете е виновно, не треба да казнува само едно од нив. Во ситуација кога вашето дете било со пријатели односно со други деца, не треба да ги критикувате другите деца. Ако тоа било со своите браќа и сестри и она што го направиле е доволно сериозно за да бидат казнети, тогаш сите треба да бидат казнети.

Ако не го сторите тоа, детето што го казнувате ќе биде оштетено и може да стане жртвено јагне во иднина. Другите деца исто така ќе имаат голема самодоверба и чувство на имунитет што не може да има позитивно влијание врз нивниот иден живот. Се разбира, ова се случува само ако родителите казнат само едно дете.

Децата треба да бидат казнети само за сегашните грешки, а не за грешки во минатото

Едно од најважните правила за воспитување на децата е: „казна – прошка – заборавање“. Дете кое постојано се казнува за своите грешки во минатото, не може да биде силна личност. Ќе се плаши да направи нешто ново и ќе се навикне на рутината. Исто така, може да му биде тешко да научи од сопствените грешки. Наместо да ги анализира своите грешки, тој само ќе се фокусира на нив.

Исто така, кога родителите подоцна дознале нешто што детето го направило поодамна, психолозите не препорачуваат казна. Сите родители мора едноставно да им објаснат на своите деца каде погрешиле.

Казната треба да биде соодветна на возраста на детето

Системот на казнување треба да биде јасен и избалансиран. Не давајте иста казна за лоши оценки и скршен прозорец. Мали работи – мали казни. Големи работи – сериозни казни. Исто така, треба да се земат предвид возраста и преференциите на детето. Ако детето сака социјални медиуми, времето на нивно користење не треба да биде ограничено, што ќе биде добра казна, или па ако детето воопшто не ги користи, треба да се смисли друг начин на казнување.

 

Дете кое секогаш добива иста казна за различни работи не може да изгради добар систем на морални вредности затоа што не може да ја препознае разликата помеѓу важноста на нештата.

Не користете лоши или навредливи зборови

Ова се случува кога луѓето се навистина емотивни. Многу родители не забележуваат дека го прават тоа. Психолозите препорачуваат да се користи само неутрален вокабулар. Чувствителните деца може да имаат проблеми со ниска самодоверба.

Се сеќавам на моменти кога нивната мајка или татко користеа лоши зборови. Ова е посериозно за девојчињата, затоа бидете особено внимателни со нив.

Како ги казнувате вашите деца?

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close