Бебе

Како да ги заштитите децата за време на КОВИД-19: Важноста на витаминoт Д

Демографските податоци сугерираат дека децата се најмалку ранлива група на население во пандемијата

Покрај адекватна исхрана која е богата со витамин Д со „добри масти“, препорачливо е да останете на отворено и умерено изложување на сонце и дополнителна употреба на витамин Д.

Демографските податоци сугерираат дека децата се најмалку ранлива група на население во пандемијата КОВИД-19. Студиите на педијатриска популација покажаа дека асимптоматска, лесна или умерена болест е забележана кај повеќе од 90% од децата со КОВИД-19.

Без оглед на овие наоди, со одење во училишта и градинки, притоа почитувајќи ги сите епидемиолошки мерки, свесни сме за зголемениот ризик од развој на бројни сезонски инфекции кај децата. Затоа, грижата за оптимален имунолошки статус е најмалку што можеме да сториме за нашето дете.

Снабдувањето со сите витамини, минерали, корисни масни киселини и растителни соединенија со позитивни ефекти врз имунитетот е добра стратегија за да се обезбеди силна одбрана на детето. Меѓу овие хранливи материи, се издвојува витаминот Д, чиј имуномодулаторски ефект стана фокус на интерес во последните шест месеци.

Витаминот Д во телото се врзува за рецепторите за витамин Д (ВДР) кои се наоѓаат во голем број на клетки на телото, вклучувајќи ги и клетките на имунолошкиот систем. Активирањето на овие рецептори го регулира изразувањето на повеќе од 900 гени, од кои многу се важни за вроден и стекнат имунитет. Познато е дека витаминот Д го стимулира изразувањето на два антимикробни пептиди наречени кателицидини и бета-дефенсини и тие играат важна улога во одбраната од респираторни вирусни инфекции.

За здрави коски и заби

Витаминот Д и децата се во посебна врска. Сите знаеме дека основната профилактичка мерка што педијатрите со нетрпение ја прифаќаат веќе еден век е примена на 400 IU витамин Д во текот на првата година од животот за спречување на рахитис.

Оваа препорака е дел од нашата национална стратегија за превенција. Сепак, и покрај сознанието дека дополнителната употреба на витамин Д може да биде важна за децата по првата година и во текот на целото детство и адолесценција, компензацијата на таа возраст генерално не се препорачува или се прави. Инциденцата на недостаток на витамин Д кај доенчиња и мали деца во Европа се движи од 10 до 30%, што укажува на тоа дека ендогената синтеза на витамин Д во кожата не може да компензира за недоволен внес на диети и додатоци во исхраната.

Според препораките на Европското детско друштво за гастроентерологија, хепатологија и исхрана, децата кои не се изложени на сонце и поголемиот дел од своето време го поминуваат во затворен простор се сметаат за ризична група за недостаток на витамин Д, а по првата година им се препорачува дневно внесување на 600 IU витамин Д. животни рамки, потребно е да се обезбеди дополнителен внес на витамин Д во текот на помрачниот и постуден дел од годината што следи.

Имено, концентрацијата на витамин Д во текот на август и септември е во оптимални вредности поради тоа што е на сонце, бидејќи овој витамин, кој делува и како хормон, се создава во кожата под влијание на сончевите зраци. Дебелите деца се изложени на дополнителен ризик за развој на недостаток затоа што овој витамин се депонира во вишокот на масно ткиво. Затоа, на дебелите деца им требаат поголеми дози на витамин Д за да ја постигнат посакуваната концентрација на витамин Д во крвта.

Кои се изворите на витамин Д?

Витаминот Д е многу слабо претставен во храната, а само неколку намирници содржат значителни количини на витамин Д. Затоа, збогатувањето на храната и употребата на додатоци на витамин Д се исклучително важни за концентрацијата на витамин Д во крвта на ниво на популација.

Кога станува збор за децата, оптимална стратегија е да се обезбеди соодветна диета која вклучува храна богата со витамин Д со „добри масти“, престој на отворено и умерено изложување на сонце и дополнителна употреба на витамин Д.

Потребно е да се обрне внимание на храната што природно содржи или е збогатена витамин Д. Најбогат природен извор на витамин Д3 во храната се маслото од црн дроб од треска и друга масна риба.

Понатаму, храната богата со витамин Д3 вклучува риба (туна, сардини, скуша, треска, харинга, лосос), ракови и морски плодови, некои печурки, квасец, говедско црн дроб и жолчка од јајце и храна што е дополнително збогатена со витамин Д, како што е маргарин намаз

Иако е малку на број, има храна што содржи значителни количини на витамин Д. На пример, 100 грама скуша содржи дури 700 IU или 17,5 mcg витамин Д, што е двојно повеќе од основните дневни потреби.

Сто грама сардини во конзерва ќе обезбедат приближно основна дневна количина на потребен витамин Д, а 100 грама печурки шитаке ќе обезбедат приближно 50% од потребите. Истата количина, 50% од дневните потреби се обезбедени од некои збогатени маргарински намази во препорачаниот дел од 25 гр.

Во моментов нема специфични официјални препораки во врска со додатоците на витамин Д од страна на професионалните здруженија за спречување на заразни болести, сепак има голем број трудови во литературата кои укажуваат на антиинфективни ефекти на витамин Д кај деца, особено кај грип, акутни респираторни инфекции и пневмонија.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close