Дом и семејство

Има две години и користи мебел за барбики- боледува од редок синдром но толку е посебна!

Според стандардите, Абигејл треба да добива околу 28 грама на ден. Наместо тоа, таа добива два грама тежина на ден...

25 годишната Емили Ли од Лузијана  ја раскажува својата приказна за нејзината ќеркичка Абигејл која боледува од редок синдром на џуџест раст.

фото / dailymail.co.uk

Имено Емили вели дека непосредно пред крајот на бременоста, дознала деканејзината ќеркичка ќе биде малку помала, но никој не очекуваше дека ќе биде толку минијатурна!

Вака ја започнува својата приказна Емили Ли која пред две години ја роди малата Абигејл Ли. Раѓањето било направено со царски рез, а бебето тежело само килограм и сто грама.

фото / dailymail.co.uk
фото / dailymail.co.uk

– Таа немаше никакви потешкотии, на пример со срцето или дишењето. Сепак, таа е родена со дислоцирани колкови, па затоа оди на терапија. Покрај тоа, таа има слаб вид, а бидејќи е толку мала, не можеме да и најдеме очила – вели Емили, која покрај Абигејл ја има и поголемата ќерка Саманта, која е целосно здрава.

фото / dailymail.co.uk
фото / dailymail.co.uk

– Тешко е да се балансира – едно дете со посебни потреби и едно дете кое е многу живо, љубопитно и на кое треба да му се посвети целосно внимание. Сепак, имаме среќа што Саманта е свесна дека на нејзината сестра и треба малку помош и работи напорно со неа – вели Емили.

фото / dailymail.co.uk
фото / dailymail.co.uk

Абигејл е толку мала што користи мебел за кукли, вели нејзината мајка.

Според стандардите, Абигејл треба да добива околу 28 грама на ден. Наместо тоа, таа добива два грама тежина на ден.

фото / dailymail.co.uk
фото / dailymail.co.uk

– На третиот роденден претпоставуваме дека таа ќе тежи нешто повеќе од три килограми. Секоја играчка што ќе ја ставам покрај неа изгледа огромно. Таа самостојно користи маса и столови за Барби, вели нејзината мајка.

фото / dailymail.co.uk

Патем, типот на џуџест болест од кој страдаше Абигејл се нарекува микроцефаличен остеодиспластичен исконски џуџест тип II и само 150 случаи во светот се регистрирани ширум светот.

Карактеристиките на оваа болест се мал раст, мала глава и абнормален раст на коските. Често се јавува пискав глас, сколиоза, мали заби и абнормалности во крвните садови. Обично нема интелектуална попреченост, но очекуваното траење на животот на луѓето со овој синдром е многу пократко.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close