MAMA

Зошто нашите лудници се полни, а нашите деца површни и необразовани: Предупредува отец Арсенија од Острог!

Зошто луѓето се премногу дебели на Запад?

Зошто луѓето се премногу дебели на Запад?

Затоа што нивната душа е бесконечно гладна, а телото им е исполнето. Тие јадат за да го задоволат гладот, не физички, туку духовно и не може да се задоволи со храна во брза храна, вели монахот.

Таткото на Арсенија Јовановиќ, монах на Српската православна црква, помина долг пат од Сењак, елитен дел од Белград каде што порасна и помина дел од својата младост, до Острог, каде што денес му служи на Бога со своите браќа.

Како млад човек, кој „имаше сè“ во текот на осумдесеттите, а сепак чувствуваше неискажана празнина и глупост, тој беше сведок на трагичнaта судбина на круг врвни уметници, музичари, сликари на СФРЈ, кои заедно со него, бараа бегство од истата таа глупост во повеќе поголема ништожност – лекови. Повеќето си заминаа од овој свет.

Тој напишал книга за животот пред да се замонаши, „Бог и рокенрол“, сведоштво и сеќавање на пријатели и познаници. Некои му замерија, некои ги спаси книгата.

Денес, монахот Арсенија излачува ненаметлив мир на човек кој „пробал сè и отиде насекаде“ и конечно се врати во својот дом, каде што отсекогаш припаѓаше, без претходно да биде свесен за тоа.

Иако живее и се моли во карпата Острог, тој е во контакт со многу млади урбани ликови кои доаѓаат кај него за совет, мачен од истите глупости со кои и самиот се борел како момче.

“Сè е полошо и полошо. Лудиcите се полни, затворите се пребукирани. Постојат и модерни уреди за комуникација, брзина, сè е на копчето, сè е на располагање, и повторно сме Изложени сме на мега-прилив на информации, а нашата култура е нула. До неодамна, некои вредности сè уште постоеја, но со влегувањето во Третиот милениум, тие полека исчезнуваат.

Сурово ропство кон мегакорпорациите и малцинството што владее со светот и прави глобален бизнис за забава. Е да привлечеме деца, млади луѓе со што е можно повеќе банална и лаковна содржина. Истите наши деца кои имаат се повеќе површно воспитување и се помалку и помалку општа култура. Таквите се приемчиви за најбаналните содржини што стимулираат најниски импулси “, изјави отецот Арсенија за„ Експрес.нет “.

24 часа без стимуланси, од послаби, како кофеин и никотин, преку алkохол, до лекови Моите преживеани пријатели ми велат дека во Њујорк е срамота да се каже дека не сте имале барем една геј врска. Човекот оди кон материјален напредок, и духовно пропаѓа. Се повеќе се зборува за крајот на светот, но мислам дека ова не е крај. Човек е способен за полоши работи “, вели монахот од Острог.

“Зошто луѓето на Запад се премногу дебели? Бидејќи нивните души се бесконечно гладни и нивните тела се полни. Тие јадат за да го задоволат гладот, не физички, туку духовно, и не може да се задоволи со брза храна”.

Причината за оваа состојба, според отец Арсениј, е недостаток на љубов.

“Нема љубов. Општеството ги извлекува родителите од дома, тие се презаситени, немаат време за деца. Воспитани сме без љубов. Затоа имаме епидемија на ментални заболувања. Од благи, како што се вознемиреност, стравови и депресија, до најтешки услови. што ги губи своите две најмоќни оружја: женственост и благодат.

Губејќи го контактот со Бога и она што Бог и го дал, таа се натпреварува со маж. Децата растат во таа средина и кога мајките ја губат својата линија на жени, тогаш девојчињата, нивните ќерки стануваат уште полоши .

“Машките деца почнуваат да ги мразат мајките кои не ги воспитуваа да го сакаат женскиот пол и ова создава средина на насилство во кое мажите лошо се однесуваат кон жени и деца. Секоја мерка е изгубена”, вели Арсенија.

Тој објаснува зошто копјата главно се кршат околу младите и зошто се обидува перфидна контрола врз младите на глобално ниво.

“На Правниот факултет во Подгорица редовно се одржуваше трибина, која беше затворена по моето предавање каде зборував за зависноста. Младите се најздравите во општеството. Еден средовечен човек е уценуван од работата, децата Младите се олеснуваат и можат да иницираат промени Системот го знае ова и не сака да се чуе вистината Се сеќавам на моето време .

Лидерите на најголемите рокенрол бендови беа манипулирани од системот.Тие мислеа дека се борци , некои бунтовници, всушност, системот ги контролираше младите преку нив. Децата доаѓаат на концертот, се креваат во воздух, протестираат, велат: „Колку сме добри во овој мек комунизам, и тие не протестираат. Потоа им вбризгувaат лекови и ја завршуваат работата“. Арсеније вели дека во ова време, нашата православна црква, односно свештениците, мора да бидат поподготвени да дадат одговори на младите.

Лекот за сè е љубовта, рече на крајот монахот.

“За жал, љубовта се повеќе се поистоветува со страста. Љубов е кога сакаме човек каков што е и не се обидуваме да го смениме. Љубовта е жртва. Во љубовта треба да бараме најмногу од нас, а не од другите. Треба да размислиме повеќе како се однесуваме кон саканата личност и таа ќе се однесува кон нас на ист начин. Тоа е заедничко и со саканата личност и со децата и со родителите, пријателите. И се случува спротивното. Ние се прашуваме, не даваме, му се жалиме на оној до нас да не ни го даде она што мислиме дека ни припаѓа и постои поделба. Ако знаеме дека Христос е исто така помеѓу две лица кои се сакаат, тогаш љбовта, според мое мислење, е целосна “, вели Арсенија.

Арсенија објаснува како самите правиме пеkол, со кој се соочуваме во текот на животот, но и кога срцето ќе престане да чука.

“Ние самите го создадовме пеколот. Господ не го создаде пеколот, ние го создадовме. Со самоуништувачки живот, зли мисли и дела ја уништуваме душата, срцето, умот кои се соочуваат со божествената, несоздадена светлина по смртта како тортура и пекол. Како што болен човек го избегнува сонцето. , па на болната душа и пречи и ја измачува светлината на божествената љубов “, заклучува Арсенија.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close