Новости

ЗАПОЗНАЈТЕ ГО ДЕТЕТО ГЕНИЈ: Ова 9- годишно девојче со aутизaм има повисок IQ од Ајнштајн и Хокинг!

Малата Адхара е надпроцечно интелигентна

Деветгодишната Адхара Перез од Мексико е детето гениј, бидејќи е надпросечно интелегентна.

 

Foto: Youtube printscreen/Pauly Wul

 

Иако страда од Аспергеров синдром, поблага форма на аутизам, таа студира на два универзитета и сонува да стане астронаут.

Имено таа според списанието Фирбс е една од највлијателните жени, која сонува да стане астронаут, но годинава за жал поради тоа што е многу мала, не успеала да се запише на Националниот универзитет во Мексико.

 

Foto CNN

 

Адхара Перез, има IQ 162, што е повисоко од оној на Алберт Ајнштајн и Стивен Хокинг (160).

 

Јавноста ја нарекува детето гениј бидејќи на само три години таа веќе знаела алгебра и била примена во Центарот за грижа за таленти во Мексико, каде завршила средно училиште на осумгодишна возраст. Сепак малата Адхара се соочувала со многу непријатности во текот на школувањето, и вели дека често била малтретирана од своите врсници.

Foto Reddit

 

Во моментов Адхара студира на Интернет на два универзитета: индустриски инженеринг, со специјализација по математика и инженерство на системи. Развива паметна нараквица што ги следи емоциите на децата со тешкотии во развојот и која може да предвиди и спречи разни напади што се јавуваат поради болест.

 

Моментално таа пишува книга посветена на децата со проблем као нејзиниот, и ја нарече  „Не се откажувај“.

 

 

Нејзиниот сон е да се запише на Универзитетот во Аризона и затоа научи англиски јазик како подготовка за оваа цел, за да може да студира астрофизика и еден ден да стане астронаут.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close