MAMA

Експертите откриле нов метод во воспитувањето: Правилото 3-6-9-12 ќе ги спаси вашите деца од лоши влијанија!

Правилото 3-6-9-12 може да помогне

Експерти од сите земји ги здружуваат силите во обид да  ги зашттитат новите генерации, но магичната формула сè уште не е откриена. Децата се повеќе зависат од Интернет, а во светот досега се отвораат клиниките за третман. Експертите од сите земји се обединуваат во обид да ги зачуваат новите генерации, но магичната формула сè уште не е откриена.

Но, правилото 3-6-9-12 може да помогне. Дотогаш Кралскиот австралиски колеџ за педијатрија предложи решение. Експертите од оваа институција сметаат дека децата не треба да се запознаваат со Интернет-уреди пред тригодишна возраст. Дури и после тој период, треба да има максимален лимит од еден час на ден.

– Нема употреба на компјутери и телефони до 3-годишна возраст.

– Нема интернет до 6 годишна возраст.

– Забрането е играње игри пред 9-годишна возраст.

– Не дозволувајте да бидат на социјалните мрежи пред 12-годишна возраст.

„Кога вашите деца се мали должни сте да им помогнете да сфатат што е добро. Тоа и е најдлабоката смисла на животот.”

Старец Пајсиј Светогорец е еден од најзначајните и најсаканите светогорски старци на 20 век. Прогласен е за светец од страна на Цариградската патријаршија на 13 јануари 2015, а во православниот свет важеше за светец уште во текот на неговиот живот и пред да биде официјално канонизиран. Неговите објаснувања и упатства за воспитување на децата ќе им бидат од голема помош на сите родители.

1. Децата не се виновни. Денес ги чуваат затворени во становите и немаат простор каде да трчаат и да си играат. Едноставно се приморани да бидат немирни. Не можат да се движат, да се испразнат. За децата природно да се развиваат потребен им е двор. Ако влезете во некој стан со деца и видите дека се е совршено средено, знајте дека тоа не е добро. Тука децата живеат со војничка дисциплина и така во нивните души влегува страв.

2. Не плашете се за децата кои од мали се научени на почитување. И малку да скршнат од патот, поради нивната возраст, поради искушенијата, пак ќе се вратат на вистинскиот пат. Тие се како дрвенарија премачкана со масло, па не може да изгние.

3. Своите деца треба од мали да ги учите да се калат, да работат, да бидат храбри. И момчињата и девојчињата. Девојчињата треба да бидат благородни, да бидат храбри. Треба да работат домашни работи од малечки, бидејќи повеќето родители ги разгалуваат своите деца, па подоцна во животот се несреќни.

4. Добриот учител е голема работа, посебно во денешно време! Децата се празни касети: на нив ќе се снимат или безвредни песни (шунд) или византиска музика. Работата на учителите е света работа.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close