MAMA

Д-р Кон: Нов напад на корона нè чека во ноември

Нов напад на вирусот корона во Србија се очекува во ноември, а сега се подготвуваме за тој најтежок период

– Брзината на враќање на вирусот е шоkантна, сè може да се смени за две недели – предупреди епидемиологот д-р Предраг Кон.

Нов напад на вирусот корона во Србија се очекува во ноември, а сега се подготвуваме за тој најтежок период. Во моментов, важно е да се контролира почитувањето на сите донесени регулативи, и во иднина, некои препораки можат да станат задолжителни мерки, рече д-р Предраг Кон, член на Кризниот штаб за борба против ковид-19, како гостин на ТВ Прва.

– Повторно потенцирам и препорачувам да носите маска, не само во затворен простор, туку и на отворено. Таа препорака се заборава. Свесен сум дека мал број луѓе носат маски надвор, но едно време мал број ги носеа во транспортни и трговски центри се додека не станат задолжителни. Препораката понекогаш може да се надмине во умерени количини, никој да не биде изненаден ако е тоа така, ако сè оди во погрешна насока – предупреди д-р Кон.

Како што истакна епидемиологот, сега имаме релативно мирна ситуација, но сè може да се смени многу брзо.

– Брзината на враќање на вирусот е шоkантна, сè може да се промени за две недели, кога сè врие на страна, во земјите околу нас. Есен е сега, доаѓа зима, мора да ја одржиме оваа состојба што е можно подолго. Кога ќе дојдат многу поволни услови за пренесување на вирусот, тоа се забрзува и по две недели овие мерки веќе не важат.

Важно е да откриете каде нешто се случува, да ги намалите првите случаи. Луѓето сега се подисциплинирани, но има голем број инциденти.Според д-р Кон, главната опасност во моментов демне во средните училишта и колеџи.

– Успеавме да воспоставиме контрола врз училиштата, основните и средните, што е огромен потенцијал за ширење на вирусот. Ако ја држиме ситуацијата под контрола, тогаш сме способни за сè. Младите бараат дружење и тоа е нормално, но тие треба да се грижат за себе и за постарите лица.

Учениците во Србија од 1. септември мора да носат било какви маски – хируршки, епидемиолошки, платнени, вели епидемиологот Предраг Кон. Тој ја демантираше информацијата дека маските мора да бидат трослојни.

„Морам остро да ги демантирам тие написи. Никога не сум рекол дека еднослојните маски не можат да се користат. Ништо не се промени од 11 август кога рековме дека децата и наставниците на училиште може да користат било какви маски – хируршки, епидемиолошки, платнени маски“, рече Кон.

Тој истакна во една ТВ емисија дека е подобро да се користат повеќеслојни платнени маски кои имаат два платнени слоеви и меѓу нив шифон, и дека таквата маска може да ги замени хируршките маски.

„Маските повеќе служат за оние кои доаѓаат во училиште, а не знае дека е заразен, за да не ги зарази другите. Тој како и сите останати, мора да носи маска. Таа маска која заразениот ја носи ги штити останатите деца. Останатите исто така носат маски“, наведе тој.

Кон рече дека сите сосема нормално треба да сфатиме дека вирусот ќе влезе во училиштата, но дека со превентивните мерки може да се спречи негово пренесување и ширење внатре во училиштата.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close