Новости

ДОКТОРКАТА ЗА КОЈА ЗБОРУВА ЦЕЛИОТ РЕГИОН: Се откажа од Собранието и пратеничката функција за да им помогне на своите колеги во борбата против Ковид-19!

Доби многу пофални зборови за ваквата нејзина одлука...

„Голем број на мои колеги доктори се заболени од Ковид-19 ни недостасуваат лекари и медицински персонал, а од друга страна, голем број здравствени работници ги дадоа своите животи лекувајќи ги граѓаните на оваа земја. Најмалку што можев да сторам е да аплицирам и да помогнам во болницата во Батајница “, рече за Танјуг д-р Александра Павловиќ Марковиќ, пратеник на СПС во Националното собрание и доктор по професија, која одлучи да го напушти Собранието на некое време и да им помогне на своите колеги во црвената зона во Ковид болницата во Батајница.

фото илустрација

Ваквиот гест на проф. Д-р Александра Павловиќ Марковиќ ги воодушеви сите. Она што треба да се знае за неа е дека таа е реномиран специјалист на интерна медицина и гастроентеролог.

Дипломирала на Медицинскиот факултет во Белград во 1992 година, пет години подоцна магистрирала гастроентерологија на тема „Компликации кај воспалителни болести на цревата“, а истата година завршила специјализација по Интерна медицина на Медицински факултет.

фото Жена.блиц.рс

Студирала во Берн, Братислава, Атина и Одензе во Данска. Таа е добитник на годишната стипендија на Бундес од швајцарската влада. За време на престојот во оваа земја, таа беше обучена да ги извршува сите инвазивни, интервентни ендоскопски процедури, кои вклучуваат дилатација на балон, испакнатост, стентирање на хранопроводот и холедохус …

Фото Инстаграм/Invita hirurgija

Таа ја бранеше својата докторска теза од областа на р*к на панкреас и стентирање на жолчни канали на Универзитетот во Берн во 2006 година.

Останала на Универзитетската клиника во Хамбург и на Универзитетската клиника во Магдебург, каде ги совладала вештините за двојна балон ендоскопија.

Работела како раководител на ендоскопија во Поликлиниката на Клиничкиот центар на Србија и како професор на Одделот за интерна медицина на Медицинскиот факултет во Белград. Била раководител на Одделот за ендоскопска дијагностика на Клиниката за гастроентерологија и хепатологија на Клиничкиот центар на Србија.

Фото Инстаграм/Invita hirurgija

Д-р Павловиќ Марковиќ за Танјуг изјави дека очекува тешка состојба во болницата Ковид во Батајница, каде открила драматична состојба, повеќе од 80 проценти од пациентите имаат тешка клиничка слика.

“Можете да ја замислите ситуацијата во оваа зграда. Едно е да седите во собраниските клупи или да шетате по парковите, а лекарите и медицинските сестри тука работат напорно за да им помогнат на луѓето и пациентите”, рече таа.

Таа спомена дека ковидот е непредвидлива болест и апелираше до сите да се вакцинираат. Таа пред четири недели ја прими и втората доза од вакцината.

Фото Инстаграм/Invita hirurgija

„Имам две пораки за граѓаните. Прво, да не се лутат на нас лекарите кои бараат построги мерки, затоа што ако и тие работат од другата страна, и тие би барале уште построги мерки. Нека ги почитуваат барем овие пропишани мерки, и тоа би било доволно „Да го намалиме бројот на заразени лица. Број два, вакцинирајте се, бидејќи во овој момент руски рулет е да не се вакцинирате“, рече таа.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close