MAMA

Деца и коронавирусот: 5 работи кои треба да ги знаете, третата е нешто што сигурно го правите, ВНИМАВАЈТЕ опасно е!

Препораките се однесуваат и на задолжителното носење маски, но и одење во продавница со деца, што родителите често го прават.

Институтот за јавно здравје на Србија „Д-р Милан Јовановиќ Батут“ даде препораки за тоа како да се однесуваме во парковите и детските игралишта со цел да ги заштитиме децата и самите себе на најефикасен начин.

Препораките се однесуваат и на задолжителното носење маски, но и одење во продавница со деца, што родителите често го прават. Овие мерки треба да го заштити преносот на новиот вирус. Повеќето препораки на Кризниот штаб досега се важечки во некои градови во Србија кои веќе воведоа вонредна состојба поради брзото ширење на коронавирусот, а овие мерки сега ќе се применуваат на целата територија на Србија.

На веб-страницата на Институтот „Трамполин“ првенствено се вели дека децата треба да бидат однесени во паркови и игралишта кои се близу до нивното место на живеење, бидејќи на тој начин се намалува употребата на јавен превоз, во кој можноста за инфекција е многу голема.

  1. Не споделувајте играчки, сокови …

Општите препораки се да се оддалечи на отворено, што во овој конкретен случај значи дека децата треба да играат во што е можно помали групи – до пет деца. Ова не се однесува само ако децата живеат во исто домаќинство. Исто така, се препорачува децата да играат само со своите играчки и да нема споделување на храна и пијалоци. Исто така, забележано е дека децата играат само со оние играчки што можат да се мијат или дезинфицираат.

  1. Редовно измијте ги и дезинфицирајте ги рацете на вашето дете

Во препораките се наведува дека дезинфекцијата на рацете, покрај одржувањето на далечината, е една од најважните мерки. Така, на родителите им се предлага секогаш да имаат дезинфекција со нив, кое се базира на 70% алкохол, со кое ќе ги испрскаат површините со кои доаѓаат во контакт, но и рачките на децата. Исто така, по враќањето дома, неопходно е детето темелно да ги мие рацете.

  1. Не ги носите децата да купуваат со вас

Освен ако навистина немате на кој да ги оставите. Децата не треба да бидат изложени на голем број на луѓе во транспортот, продавниците, нарачките …

  1. Децата до две години не носат маски

Децата на возраст под две години не мора да носат маски, додека мали деца на возраст од две до десет години треба да носат маски, но тоа треба да биде ограничено на два метри за да избегнете престој во паркот или игралиштето долго време. Исто така, родителите и старателите мора да бидат во можност постојано да ги следат своите малечки додека носат маски.

  1. Разговарајте со децата за вирусот

Посебна точка е дека родителите и старателите треба да ги едуцираат децата за важноста да се придржуваат кон овие мерки. Препораките исто така додаваат дека тоа треба да се направи преку игра. Важно е да им се објасни на децата дека избегнуваат гушкање, бакнување и сите други блиски контакти со луѓето, но и дека покрај основните навики за хигиена, сега треба да вежбаат и некои дополнителни.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close