Нега и здравје

Децата кои се хранат здраво покажуваат многу подобар ментален развој!

Истражувањето покажа дека колку повеќе порции овошје и зеленчук дневно јадат учениците, толку е подобар нивниот резултат на скалата за ментално здравје.

Исхраната богата со свежо овошје и зеленчук може да биде добра за менталниот развој кај децата, особено за тинејџерите, покажа новото истражување спроведено во Велика Британија објавено во BMJ Nutrition, Prevention & Health.

фото илустрација

Според истражувањето повисокиот внес на овошје и зеленчук е значително поврзан со подобро ментално здравје кај средношколците. Понатаму, истражувањата покажуваат дека хранливиот појадок и ручекот се поврзани со емоционалната благосостојба, без оглед на возраста.

фото илустрација

За да истражат дали изборот на исхрана може да биде поврзан со менталното здравје, истражувачите спроведоа анкети во повеќе од 50 училишта во Велика Британија.

фото илустрација

Вкупно 11.000 ученици учествуваа во истражувањето (со 8.823 валидни анкети) и доказите покажаа дека просечната оценка за ментално здравје е 46,6 од 70 за средношколци и 46 од 60 за учениците од основните училишта.

фото илустрација

Од нив, само 25 проценти од средношколците и 28,5 проценти од учениците од основните училишта изјавиле дека ги јаделе препорачаните пет порции овошје и зеленчук дневно. Десет проценти или девет проценти не јаделе овошје и зеленчук. Околу 21 отсто од средношколците и 12 отсто од основците јаделе само неенергетски појадок или ништо за појадок, додека 11 отсто не ручале.

фото илустрација

Истражувањето покажа дека колку повеќе порции овошје и зеленчук дневно јадат учениците, толку е подобар нивниот резултат на скалата за ментално здравје.

„На фундаментално ниво, потребна е соодветна исхрана за да се обезбедат градежни блокови за развој и функција на телото и кај децата и кај возрасните, вклучувајќи го растот и репликацијата на клетките, синтезата на ДНК, невротрансмитерите и метаболизмот на хормоните, и е особено критична за децата. Оптималната исхрана е важна за развој на мозокот “, напишаа авторите на студијата.

фото илјустрација

Исто така, авторите признаваат дека нивното истражување имало ограничувања, вклучувајќи го и фактот дека одговорите на анкетата може да бидат неточни.

фото илустрација

Овошјето и зеленчукот носат силни физички придобивки. Врската помеѓу физичкото и менталното здравје е одамна позната, вклучувајќи ја и врската помеѓу здравата исхрана и расположението кај возрасните. Проширувањето на концептот на децата изгледа сосема природно, велат експертите.

фото илустрација

Авторите на студијата напишаа дека се надеваат дека нивното истражување ќе ги поттикне службениците да усвојат политики што ќе им помогнат на децата да добијат поголем пристап до хранлива и свежа храна и во и надвор од училиште.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close