Дом и семејство

Децата кои го “копаат“ во носот и јадат мрсули се посреќни и позадоволни

Колку пати сте им кажале на вашите деца? Па, сега треба да размислите дека е време да се откажете.

Доста го чепкаш носот! Колку пати сте им кажале на вашите деца? Па, сега треба да размислите дека е време да се откажете.

Покрај тоа, според истражувањето, треба да ги охрабрите децата да јадат мрсули, бидејќи тоа ќе ги направи посреќни и поздрави, пренесува Practical Parenting.

Скот Напер, вонреден професор на Универзитетот во Саскачеван, вели дека изложување на телото на микроби од носната слузница може да помогне во градењето на имунитет. Оваа слуз задржува ситни честички што ги вдишуваме како прашина, полен, па дури и микроби. Професорот Напер тврди дека јадењето слуз помага во зајакнување на нашиот имунолошки систем, така што можеме да се бориме против други болести, а научниците го нарекуваат ова „хигиена хипотеза“ и веруваат дека раното изложување на микроби може да нè направи поздрави и затоа да бидеме посреќни додека растат.

Носот е формиран во носната празнина, и се состои претежно од слуз – вода, потоа мали честички што ги дишеме – прашина, полен, микроби. Во носната празнина, честичките се лепат на слузта и се населуваат таму, така што тие не влегуваат во белите дробови. Сепак, дел од слузта се спушта во задниот дел на грлото во текот на денот, така што сите ние голтаме еден дел од муцката секој ден.

Остатокот од косата се турка кон предниот дел на ноздрата со дишење, а како таква слуз се приближува до влезниот воздух, се суши во грутки кои децата потоа среќно ги копаат со прстите.Ако мрсолите се полни со нечистотија, тогаш зошто децата ги јадат? Верувале или не, експертите велат дека нивниот вкус е клучен.

Скот Напер, професор по биохемија на Универзитетот во Саскатчаван во Канада, објасни дека носот честопати им одговара на децата како и слатки.Значи, кога вашето дете тврди дека е добро вкусно, тие можеби ја кажуваат вистината.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close