Градинка

Децата во ГРАДИНКА ќе треба да носат маски: Како да ги убедите најмалите да се заштитат

За родителите, ова е вистинска болка, како да се убеди такво мало дете да носи маска?

 

Како една од мерките што ќе бидат преземени во есен со цел да се спречи ширењето на вирусот, се споменува и дека децата во градинките ќе треба да носат маски. За родителите, ова е вистинска болка, како да се убеди такво мало дете да носи маска?

Лекарите, психолозите и родителите откриваат некои од најдобрите стратегии за да ги убедат малите деца да носат маски. „Родителите треба да си поставуваат прашања пред да се обидат да измислат стратегија за тоа како да ги убедат децата да носат маски. “Тоа е важно за моето дете? Како може моето дете да ги разбере информациите? До кој степен маската ќе го натера моето дете да биде вознемирено”, рече д-р Џенифер Шола, педијатар.

Таквите мали деца можат да бидат исплашени кога ќе видат луѓе со маски, бидејќи немаат можност да препознаваат лица. Родителите и старателите не можат едноставно да очекуваат мали деца да разберат зошто треба да носат маски за лице, но мајките и татковците мораат да им го објаснат тоа со зборови и изрази што може да ги разберат малите деца.

“Можете да го објасните вирусот на децата од предучилишна возраст како негативна појава и дека луѓето мора да сторат сé за да ги заштитат белите дробови и телото од тоа. Родителите треба да им објаснат на децата дека носењето маски за лице не е само за нив, туку и за другите”, препорачува тој. Доцент на Клиничка психијатрија на Универзитетот во Илиноис Лиза Суарез.

Корисно е да се кажат работи како: „Маските за лице ги намалуваат шансите да заразиме други“ или, да речеме: „Ако сите носиме маски, ќе се заштитиме“, рече Суарез.

Маки Катсуки, мајка на три деца, се согласи со овој совет.

„Сите се научени да носат маска кога се болни, клучно е да им се објасни на децата дека не сакаат вирусот да се пренесува на другите“, рече таа.

Друг начин да ги убедите децата да носат маски е да им се овозможи да изберат маска за себе. Децата сакаат маски во бои, со цветна шема, со диносауруси,  точки и така натаму. Можете исто така да ги научите како сами да направат маска.

„Мора да истраете во своите цели и да ги претворите маските во игра“, препорачува детскиот психолог Гаил Робертсон. Можете исто така да направите маски за омилените кукли на вашите деца, така што тие ќе станат дел од нивната околина.

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close