Новости

Денеска се празнува Свети Харалампиј, „господар на сите болести“: Мајките и децата одат во црква да се помолат за здравје

Нека е за многу години...

Православната црква денеска го празнува денот посветен на Светиот свештеномаченик Харалампиј, еден од најголемите христијански маченици.

фото илустрација

Беше многу почитуван и беше наречен „господар на сите болести“!

фото илустрација

Харалампиус е грчко име што значи „радосна светлина“. Овој светител во народот е познат како „господар на сите болести“.

фото илустрација

Харалампиј бил епископ во Тесалија во II век, тогашна Магнезија.Се верува дека ум.рел за Христа во 113 година. За време на својот живот, тој направил многу чудесни работи и многумина ги преобратил во христијанството. Поради него, царската ќерка Галина го прифатила христијанството.

фото илустрација

Кога го одведоа во кланица, Харалампиј ги крена рацете кон небото и се молеше на Бога да им обезбеди телесно здравје и духовно спасение на сите луѓе, како и да им ги умножи земните плодови.

фото илустрација

Според христијанското верување, сите маки ги претрпел како во туѓо тело. А кога од него жив кожата му ја одрале, незлобивиот светец им рекол на царските војници: “Ви благодарам, браќа, за тоа што истругувајќи го моето старо тело вие го обновивте мојот дух за новиот, вечен живот”.

фото илустрација

По молитвата стариот светител му ја предаде душата на Бога. Харалампиј почина во 202 година.

фото илустрација

Харалампиј бил многу ценет кај народот, бидејќи се верувало дека има исцелителна моќ, поради што го добил прекарот „господар на сите болести“: Затоа повеќето денешни обичаи се поврзани со здравјето и лекувањето.

фото илустрација

Денес мајките ги носат своите деца во црква за да се помолат заедно за здравје.

Друго верување е дека детето кое на овој празник ќе изгуби заб или ќе му израсне нов, ќе биде среќно до крајот на животот, бидејќи свети Харалампиј ќе го чува.

фото илустрација

 

Tags

Препораки

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Close